Un total de 1.185 empreses de la demarcació de Girona han presentat reclamacions a Fecsa-Endesa per l'apagada del passat mes de març, provocada per la forta nevada que va assotar Catalunya, i especialment les comarques gironines.

Segons dades de la Cambra de Comarç, aquestes reclamacions sumen 18,6 milions euros en indemnitzacions. En aquest sentit, el president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé, va assegurar que "la companyia està disposada a assumir el cost total de les reclamacions", sempre que siguin "correctes i verídiques".

Els pagaments començaran a fer-se efectius a partir del mes de setembre, quan quedin resolts i confirmats els primers expedients, va explicar Espadalé. "És normal que encara no hagi cobrat cap empresari ja que la recopilació d'informació sobre les pèrdues era molt més complicada que en el cas dels particulars", va comentar.

La Cambra de Comerç de Girona ha actuat en tot moment com a representant de les dues patronals de la demarcació, Pimec i Foeg, i també de les altres Cambres de Comerç de la província, com la de Palamós i la de Sant Feliu de Guíxols. Per això, ha estat la Càmbra de Girona la que ha centralitzat totes les reclamacions per part dels empresaris.

Segons dades de la Cambra de Comerç, la comarca amb més empreses afectades pel temporal va ser la del Baix Empordà, amb un total de 390, seguida la Selva, amb 299 negocis afectats, i el Gironès, amb més de 200 empreses que van estar sense subministrament elèctric els dies posteriors a la nevada.

El consens ha estat la tònica dominant en les diferents reunions mantingudes amb representants de la companyia elèctrica, però hi ha un punt en el qual la Cambra de Comerç de Girona està en desacord i amb el qual seguirà negociant. Segons la institució, Endesa vol fer efectius els pagaments a partir de les 48 hores sense llum, no abans.

Espadalé va assegurar que treballaran perquè es pagui des del mateix 8 de març de 2010 (dia en què a causa de la intensa neu que va doblegar les torres elèctriques, milers de llars i infraestructures van començar a quedar-se sense subministrament elèctric), encara que la companyia al·legui que "en les primeres hores va ser impossible solucionar el problema perquè no es podia accedir als camins per culpa de la neu".