Avui, benvolguts lectors, els escric des de l'enuig, enfadat vaja. Per què? Doncs perquè a la capital del cada dia més dubtós mític territori d'aquest principat espanyol, el liberalisme que pregona l'alcalde no sembla poder aconseguir vèncer els obstacles que fan que moltes vegades els ciutadans siguem poca cosa més que mers súbdits engolits pel totum revolutum políticoadministratiu que ens envolta. Els ho explico.

Resulta que l'altre dia un agent de l'autoritat estava denunciant un jove que havia tingut la gosadia, vade retro!, d'aparcar el seu vehicle en zona de càrrega i descàrrega per anar a comprar a la carnisseria del costat. Encara que a la zona quedava espai lliure de sobres, sembla ser que algú havia demanat la intervenció de la policia urbana i aquesta havia acudit expeditiva. Seixanta euros pel cap baix, i encara sort que, en adonar-se'n, el jove va retirar el vehicle i es va escapar de la zorrilla. Si no, un terç de la paga mensual d'aturat per un no res. Immoral, injust, ineficaç! Per què, quin mal hi feia el cotxe del jove aturat momentàniament en una zona on altres cotxes es poden aturar? Quin perjudici, quin dany a la societat estava malmetent per a què fos sancionat? Infracció de norma, manca de respecte a la llei? Si la norma no és per fer respectar el dret dels altres es converteix en pur dictat autoritari. I a Figueres, la regulació de les zones de càrrega i descàrrega representa la legitimació d'un dret abusiu d'espais públics per part d'alguns col·lectius professionals per APARCAR els seus vehicles davant el comerç mateix perquè a l'hora del repartiment ningú se'n va a les zones de càrrega i descàrrega, sinó que ho fa davant el mateix establiment tallant la circulació. Infracció de norma o de llei? Però si els governants es passen per l'«arc de triomf» les resolucions del Constitucional, els ciutadans hem de respectar les seves pobletanes imposicions?

A l'altre costat del mirall públic, a algun polític, sol o en companyia d'algun funcionari, se li ha acudit proposar i autoritzar una despesa milionària (espero que no sigui d'euros) en un projecte que qualsevol que conegués una mica l'urbanisme i el trànsit figuerencs mai hauria implantat. M'estic referint a la regulació semafòrica de la plaça de la Palmera que, vist el caos que ha provocat, ha hagut de deixar-se en standby. Però, a qui se li acudeix, encara més després de tallar el carrer Rutlla i enviar tots el cotxes provenint de Roses cap al carrer Monturiol? Doncs així estem: amb un altre munt de diners públics llençats i, per tant, amb un clar perjudici social. I no és el primer cas d'aquesta legislatura municipal, sinó mirin com ha acabat la pomposa instal·lació de la pilona del carrer Nou amb el seu equip electrònic de càmeres: inactives i rovellant-se. Però aquí no existeix individualització de responsabilitats: No sabem quin polític es fa responsable de la desfeta, no sabem quin funcionari es fa propietari de la idea. O sigui que, mentre el ciutadà paga sempre, des de la política o l'administració ningú paga mai. Entenen el meu empipament?

Farà l'alcalde Vila com el seu correligionari polític Páramo i sobreseurà el procediment? Reduiran els exagerats espais i horaris d'usdefruit de les zones de càrrega i descàrrega? No? Doncs com deia Llach: La gallina ha dit que no, visca la revolució!