El curs escolar 2010-2011 comença el pròxim dimarts 7 de setembre, però a falta de menys d'una setmana de l'inici del curs escolar encara no estan cobertes al complet les plantilles de docents en els centres educatius gironins. Resta per nomenar el personal que cobreix les baixes i les reduccions de jornades. Els nomenaments telemàtics per acabar de definir les plantilles de docents per al nou curs es van posar en marxa el passat dilluns 30 d'agost i van continuar ahir, però després d'haver detectat vàries incidències no es pot dir que aquest servei sigui fiable al cent per cent. El sindicat USTEC-STEs té constància, des que van començar el passat dilluns els nomenaments i fins ahir, d'una trentena de casos relacionats amb errors «informàtics» en els nomenaments telemàtics, segons va explicar el seu portaveu sindical, Xavier Díez.

Una plaça polèmica

Un dels casos més destacats és el que li ha succeït a un home i a una dona -que van preferir mantenir el seu anonimat- en ser nomenats per cobrir cadascú un terç de jornada de la mateixa plaça, quan el curs passat aquell lloc de treball era de jornada completa, sempre segons fonts del professor afectat. Els dos gironins es van dirigir el dia següent del nomenament al servei d'atenció ciutadana que hi ha a la seu de la Generalitat a Girona per descobrir si hi havia algun error en el seu nomenament. Allà, uns responsables del Servei d'Educació «ens diuen que tot és correcte», va explicar el professor. Després de moure fils, l'home i la dona van contactar amb el docent que el curs passat tenia la plaça en qüestió, aquest es pensava que estava destinat a un altre centre educatiu però després de la trucada dels dos implicats en el cas no estava segur si ell també tenia un nomenament errat i s'havia de quedar a la plaça on ja estava el curs anterior. Llavors va aparèix una quarta persona, que també havia rebut el nomenament a la mateixa plaça. Això fa que hi hagi una mateixa plaça per a quatre persones. Els dos primers afectats que havien de cobrir un terç de la jornada van tornar a dirigir-se al Servei Territorial d'Educació de Girona i aquests van admetre que «hi ha un error», va assenyalar el docent.

La polèmica situació es soluciona de la següent manera: la plaça docent és per a la quarta persona i a jornada completa. El professor de l'any passat se'n va a l'altre centre que tenia previst anar i els dos afectats que tenien un terç de jornada és queden sense un lloc de treball que ja tenien designat. «Educació atribueix l'error a què la quarta persona es va inscriure a la borsa de treball en l'últim moment i llavors suposo que hi ha hagut un problema burocràtic», va comentar l'afectat. El mateix va explicar que després de quedar-se sense lloc on anar a treballar, Educació els va oferir una feina per tot l'any a primària que ells van acceptar tot i ser professors de secundària.

Tres hores més tard de la nova designació, Educació va trucar als implicats per dir que l'operació no era possible. Els havien tornat a denegar un lloc de feina.

Finalment, després d'haver perdut el primer dia de nomenaments, els dos afectats es van haver de tornar a inscriure a la borsa de treball sense tenir preferència. L'home va ser nomenat ahir per una nova plaça d'un terç de jornada i la dona no va rebre cap notificació. «Tot aquest sistema és molt complicat i poc transparent, fan el que volen», va dir l'home, que presentarà un full de reclamacions tot i no tenir esperances que li millorin la situació. «Si hi ha més queixes espero que es mirin el sistema de nomenaments», va puntualitzar.

Fins l'any passat les adjudicacions de places vacants es feien de forma presencial, però l'any passat van començar a fer-se de manera telemàtica per aprofitar les possibilitats que ofereixen les noves tecnologies. La iniciativa no va ser ben rebuda pels sindicats educatius, que la van qualificar de «poc transparent». De fet, USTEC-STEs ha preparat per a l'inici d'aques nou curs una enquesta per fer un seguiment del procés d'adjudicacions de les places vacants per saber quants mestres i professors es nomenen, quants en falten i si hi ha hagut alguna incidència destacada.

El procés d'adjudicació de places de forma telemàtica per al nou curs es va posar en marxa el dilluns 30 de setembre, quan es van nomenar 1.069 places de les 1.109 possibles. Les 40 places vacants s'havien de nomenar ahir, però en el temps de dilluns a dimecres l'oferta va augmentar de 40 a 120 places per culpa de les baixes laborals i de les demandes dels centres educatius, segons Otero. El mateix va explicar que si aquestes vacants no van quedar cobertes ahir, demà hi ha una nova jornada de nomenaments. Si després de tots aquests nomenaments encara no estan cobertes totes les places, es farà una convocatòria extraordinària amb uns requisits menys exigents.

Per la seva banda, Andeu Otero va mostrar la seva satisfacció amb el sistema de nomenaments telemàtics «perquè el d'abans era molt retrògada». Respecte al sistema de nomenaments, «aquest any s'han anat cobrint qüestions que els sindicats havien dit que eren millors pel sistema», va assenyalar Otero, que també va dir que «a mi no m'han comunicat cap error i si n'hi ha hagut ja els han arreglat».