La imatge dels nens petits plorant quan entren a l'aula el primer dia de classe i deixen enrere la mare i tot un estiu de vacances es repetirà demà. Aquest any, però, l'inici del curs s'ha avançat una setmana a causa del nou calendari escolar, que inclou una setmana de vacances durant el curs -entre el 28 de febrer i el 4 de març a les comarques gironines- i la supressió de la jornada intensiva que es feia al juny. A banda del nou horari, l'inici del curs escolar presenta altres novetats com la implantació de la Llei d'Educació de Catalunya, la digitalització de les aules i la prova de quart d'ESO. Tot això marcat per les retallades econòmiques.

Com a novetat del curs escolar, per primer cop els estudiants de quart d'ESO realitzaran al mes d'abril una prova de competències de llengua catalana, llengua castellana, matemàtiques i anglès. La prova, com la de sisè de primària que es realitza anualment des de fa dos anys, no tindrà efectes de promoció. La prova es fa amb l'objectiu de donar informació a partir d'una avaluació externa a tots els centres educatius del servei d'educació de Catalunya, i servir d'orientació als alumnes per decidir amb més co?neixement el camí a seguir un cop finalitzada l'educació obligatòria.

Aquest nou curs també suposa el desplegament de la LEC, que inclou els plans d'autonomia que adaptaran 73 centres educatius gironins. Això permetrà als centres educatius definir un projecte educatiu amb caràcter propi i d'acord amb la realitat del seu entorn.

A les aules, la principal novetat és el projecte EduCAT 1X1, que implica l'arribada d'un nou metòde d'ensenyament basat en continguts digitals. Això fa que, a aquest nou curs, els alumnes de fins a 67 centres de les comarques gironines - 52 de públics i 15 de privats- canviïn els llibres de text per l'ordinador portàtil.

El portaveu del sindicat educatiu USTEC-STEs, Xavier Díez, va destacar que el nou curs comença amb un malestar general en els centres educatius perquè augmenten els alumnes però perceben un dèficit de mestres i professors. "Si falten professors, es rebaixa el nivell educatiu", va assenyalar Díez. Ell mateix valora negativament el nou calendari escolar ja que "la supressió de la jornada intensiva ha fet molt de mal. Si no es fan sortides els perjudicats seran els alumnes". Pel que fa a la nova setmana de vacances que hi haurà enmig del curs, Díez troba a faltar unes alternatives de lleure i va comentar que "la casa no es pot començar per la teulada i al febrer moltes famílies es trobaran amb el cul a l'aire".

El primer dia de classe es preveu inquiet en alguns centres de les comarques gironines. Les associacions de mares i pares de centres educatius de Cassà de la Selva, Roses, Bonmatí, Hostalric i Platja d'Aro tenen previst manifestar-se demà per mostrar el seu malestar envers el Depertament d'Educació.

Per al curs 2010-2011 també cal destacar que es posen en funcionament set centres educatius a la província de Girona. Entres ells, tres escoles-instituts a Verges, Besalú i la Bisbal d'Empordà.