Clàudia Fernández i Núñez, de 42 anys, veïna de Sant Feliu de Guíxols i número 6 de la llista d'ERC al Parlament per la demarcació de Girona, va morir ahir al migdia a l'edat de 42 anys com a conseqüència d'un coàgul al pulmó, segons van explicar companys republicans, que estaven consternats amb la notícia, totalment inesperada. Fernández, natural de Montevideo (Uruguai) era psicòloga, estava casada i tenia una filla. Es preveu una cerimònia íntima de la família per acomiadar-la.

Clàudia Fernández va arribar a Catalunya, a Lloret de Mar, el 1998. Es va casar i va viure a Llívia durant quatre anys. Aleshores, va tornar a l'Uruguai, però la crisi econòmica la va empènyer, a ella i la seva família, a tornar a Catalunya, a Caldes de Montbui i, finalment, a Sant Feliu de Guíxols. Es va fer militant d'ERC perquè, com explicava en aquest diari el març de 2007, se sentia molt identificada amb el seu projecte. A les eleccions d'aquell maig, va ocupar el número 3 de la llista d'ERC a les municipals a Sant Feliu. La seva implicació política i social ja li venia de l'Uruguai, on va formar part de les Joventuts Comunistes i del Partit Comunista. Actulament era presidenta de la Sectorial Nacional d'Immigració d'ERC i anava a les llistes de les eleccions del Parlament.

La malaurada notícia va provocar la suspensió de la presentació del llibre sobre l'exili de Josep Irla. Personatges com Joan Puigcercós i Joan Ridao van desplaçar-se ahir fins al tanatori de Sant Feliu.

Dos companys de Clàudia Fernández al partit, els regidors Jordi Vilà i Anna Buxó, la recordaven ahir amb emoció i visiblement afectats. Ambdós van coincidir a destacar Fernández com una persona "molt activa" ?-formava part de l'Associació de Teixidors de Xarxes, de la Federació d'Entitats Llatinoamericanes de Catalunya i de l'Associació Nous Catalans-. Vilà afegia que era una persona "molt noble i intel·ligent". Buxó recordava que Fernández encarava les eleccions al Parlament "amb molta il·lusió, per treballar per la independència del país". "Tothom la recordarà com una persona molt activa", i lamentava que "és injust, és un estroncament molt radical". La companya i regidora va concretar que Fernández, de manera sorprenent i inesperada, va patir un coàgul al pulmó que va resultar mortal. A finals d'agost, havia estat operada en un genoll per una lesió que patia des de fa temps i que s'havia fet esquiant, va explicar Anna Buxó.