Puigcercós feia aquesta setmana una crida al «vot útil», entenent-se com a tal el vot a ERC.

Vot útil és el que el ciutadà decideix lliurement perquè creu que defensa els seus interessos. I és després de les eleccions que es veu quin vot és útil, no abans.

Què pensa quan ERC el desacredita per vendre l'impossible d'una independència en mesos?

Assumeixo la culpa d'haver estat militant d'ERC (somriu). ERC va posar la independència en el debat polític, però això era tot. Parlaven d'independència però no sabien com. Nosaltres hi posem full de ruta, preconitzem la declaració unilateral pel Parlament. Que això no passarà en pocs mesos? Si tenim prou majoria al Parlament, sí que passarà.

Què és el primer que faria?

Anunciar al món que hi ha una majoria de diputats que en pocs dies decidiran que Catalunya es constitueix en estat independent.

I tot seguit?

Treballar per complir les condicions que ens posaran els estats més poderosos del món. I mentrestant iniciar un procés de divorci pacífic amb l'Estat espanyol.

La reacció espanyola seria així de pacífica?

No crec que hi hagués cap violència, vivim en un marc de llibertat. Evidentment, primer a Espanya no li faria cap gràcia, però a mitjà termini les relacions Espanya-Catalunya serien bastant millors que ara.

Es considera més valent que els polítics d'ERC i de CiU?

Més valent, no. Entenc que nosaltres tenim clar l'objectiu. I que no juguem amb això per viure de la política, no tenim ganes d'anar fent la viu-viu i així anar vivint.

En la presentació del llibre que ha escrit juntament amb Sánchez Dragó, Boadella va dir que els catalans som uns «ganduls frustrats». Ho som?

Doncs val la pena escoltar fins i tot els «enemics». Tradicionalment els catalans hem sigut gent treballadora, perquè no teníem cap més opció. Però és cert que ens estem acomodant a l'espanyolitat, en el sentit que cada vegada hi ha més gent que no vol arriscar, que no vol treballar, que li és més còmode viure de subvencions. Si aconseguim la independència, Catalunya ha d'entrar en una espiral de més treball, més productivitat.

Per què ha sigut impossible unir els partits independentistes?

També seria impossible reunir tots els partits autonomistes. Hi ha diferents sensibilitats, dins d'un programa no només hi ha la independència. No veig cap drama que anem per separat.

Creu que és espiat pels serveis secrets espanyols?

Segur que sí, és una cosa amb la qual compto. Ho han de fer, si no seria un estat de riure. I l'Estat espanyol és seriós, té moltes mancances però té també grans virtuts.

El passat 11-s a Girona tenia més gent la manifestació independentista que la unitària que aplegava partits i sindicats.

Nosaltres érem en la independentista. Però tampoc no ens hem d'enlluernar, perquè molta gent es va quedar a casa i no va participar ni en una ni en l'altra. El que compta és la gent que vota, les manis ajuden a fer caliu, però res més.

Alícia Sánchez Camacho donarà suport a CiU després de les eleccions a canvi d'alguna cartera. Vostè a què espera?

(Somriu) Segur que el PP ho diu seriosament, els encantaria per primer cop a la història entrar al Govern, però no crec que a aquestes alçades de la pel·lícula CiU jugui a això. Nosaltres, no estarem en cap govern de gestió, només en un que treballi per la independència del país.

Doncs el president de Catalunya ha declarat que «decadència serà igual a independència».

És al contrari. La decadència és pertànyer a l'Estat espanyol. Són faves comptades: als catalans ens prenen cada any el 10% del que produïm, això sí que provoca decadència. Això no hi ha país al món que ho aguanti.