Les malalties i dolències relacionades amb el consum de tabac suposen una despesa santària d'aproximadament 140 milions d'euros cada any a la demarcació de Girona. Aquestes dades, facilitades pel Comitè Nacional per la Prevenció del Tabaquisme (CNPT), demostren que un percentatge considerable de la facura sanitària correspon a tot el ventall de problemes sanitaris i socials derivats de fumar, que els sistemes de salut tan públics com privats han de fer front cada any.

En aquest sentit, aquests 140 milions d'euros serveixen per pagar un total de 29 malalties relacionades directa o indirectament amb el tabaquisme. Els tipus de patologia que suposen una despesa més elevada són les que tenen a veure amb el cor (com els infarts de miocardi), seguides per les malalties pulmonars obstructives cròniques (EPOC) i amb més distància els trastorns cerebrovasculars, l'asma i els càncers com el de pulmó.

Aquesta xifra, avalada per diversos experts en economia de la salut se suma als diners totals que el sistema sanitari de l'Estat espanyol destina a combatre les dolències del tabaquisme, que segons estimacions del CNPT consisteix en el 15% del pressupost sanitari total.

Es calcula que durant el 2009 el balanç econòmic de la despesa sanitària de les malalties del tabaquisme va ser de més de 15.000 milions d'euros, unes xifres que per el CNPT són incompletes ja que no inclouen els costos que va suposar combatre el tabaquisme passiu, valorats en 530 milions d'euros a tot l'Estat.

Tot i la despesa sanitària que comporta, la realitat mostra que el tabac també constitueix una important font d'ingressos que l'Estat recapta a través dels impostos. Les dades del CNPT provinents del Ministeri d'Economia i Hisenda indiquen que a la demarcació de Girona es recapten un total de 249,6 milions d'euros cada any en impostos per vendes de tabac, esdevenint una de les regions d'Espanya on el percentatge de vendes és més elevat.

A les comarques gironines el 70% de les vendes del tabac corresponen a turistes i visitants. En aquest sentit, les localitats turístiques i les poblacions frontereres com la Jonquera són punts estratègics vitals de venda massiva a estrangers que aprofiten que el preu del tabac és més econòmic a l'Estat espanyol per comprar el producte aquí. Això (juntament amb els impostos d'altres drogues legals com l'alcohol) genera un immens volum d'impostos que l'Estat recapta cada any.

No obstant això, el CNPT considera una fal·làcia aquest paral·lelisme ja que malgrat que en el cas de Girona (com el de la majoria de demarcacions del país) el tabac genera més ingressos que despeses, els costos per combatre les conseqüències del tabaquisme van més enllà de les fronteres estatals, ja que els estrangers fumadors que compren i consumeixen tabac aquí també "carreguen" els sistemes sanitàris d'altres països europeus. L'anomenat "turisme sanitari" també hi té molt a veure ja que molta gent de fora ve a tractar-se les seves malalties relacionades amb el tabac als hospitals de l'Estat espanyol, de manera que segons el CNPT, el problema s'hauria de veure des d'una perspectiva més global i ètica i no solsament econòmica.