Més de 120 personalitats i entitats d'arreu de Catalunya s'han adherit a l'anomenat manifest de la Societat Empordanesa sobre l'Energia Eòlica que vol pressionar el Govern català perquè aturi el nou mapa eòlic que afecta la comarca, els projectes del qual tenen previst adjudicar el mes vinent. Asseguren estar a favor del model ?energètic sostenible però en contra que s'afecti el territori d'una zona que consideren molt important tant paisatgísticament com econòmicament. L'Associació Respectem l'Albera, IAEDEN I l'Ajuntament de Figueres ja van anunciar fa algunes setmanes que portaran el projecte que estableix les zones de desenvolupament d'aquestes infraestructures al jutjat.

"És innacceptable la proposta del govern perquè no posa límits als grans molins de vent. La designació de la Zona de Desenvolupament Prioritari que possibilita la instal·lació de prop de 180MW a l'Albera, també permet la construcció de la major part dels parcs autoritzats o en tramitació en altres municipis i la instal·lació il·limitada de parcs de menys de cinc molins a qualsevol indret de la comarca". Aquesta és la posició que defensen els signants del manifest, entre els quals es troben diverses personalitats com l'ornitòleg, Jordi Sargatal, l'exalcalde, Joan Armangué, el catedràtic d'Història, E?duard Carbonell i periodistes, arquitectes i desenses d'entitats d'arreu de Catalunya que defensen que aquest tipus d'instal·lacions se situïn als corredors d'infraestructures "tal i com va defensar el Consell Comarcal amb el suport de 46 dels 58 municipis que té la comarca".

La Generalitat va fer públic a principis de setembre que nou projectes de la zona de desenvolupament de l'Alt Empordà havien superat la primera fase per optar a construir parcs eòlics a la comarca. En total, a tot Catalunya 57 ofertes seran avaluades per comissions i l'adjudicació dels projectes es preveu per aquest mes d'octubre. Els promotors del manifest asseguren que es tracta d'un procés que s'ha fet sense diàleg ni informació a la ciutadania i que, per aquest motiu, ells han anat exposant-ho als pobles.

Els opositors, però, insisteixen a intentar aturar el procés i sensibilitzar els polítics de la importància de la zona "per la via social".