El Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB) fa 25 anys que es dedica a la recerca i per celebrar-ho es va muntar un acte al mateix centre que ahir va reunir alguns dels científics fundadors i grups de recerca que han format part de la seva història. Aquest centre forma part del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), i ahir, per commemorar aquest quart de segle de vida, els investigadors que han format part de la història del CEAB van pronunciar conferències sobre el seu camp de recerca.

Entre els que van intervenir hi va haver Enric Trillas, investigador especialista en Intel·ligència Artificial i president del CSIC entre 1984 i 1988; Antoni Rius, astrofísic, o Jordi Català, especialista en limnologia i actual vicedirector del CEAB. I també hi van participar Josep Peñuelas, director de la Unitat d'Ecologia Global (CSIC-CEAB-CREAF), i Enric Sala, investigador del CEAB i National Geographic Ocean Explorer. L'acte va acabar amb un dinar i un concert de jazz amb el grup Isabel Membrilla Trio.

El CEAB és un centre emblemàtic no només pel seu entorn, ja que es troba en plena Cala Sant Francesc, sinó per la interdisciplinarietat dels grups de recerca. I és que des de 1985 s'hi han conjugat diverses disciplines pròpies de les ciències marines com la taxonomia d'organismes marins, l'estudi de compostos marins d'interès farmacològic, l'oceanografia, etc. I, a més, les investigacions han contribuït a la preservació de la biodiversitat en ambients aquàtics i a la consecució de la protecció legal de zones naturals d'interès.