Les obres de condicionament del mirador de la Costa de la Torre de Garriguella han posat al descobert un conjunt de búnquers que, segons es pensa, formarien part de la barrera defensiva construïda als Pirineus entre els anys 1944 i 1957, la coneguda com a línia P. L'Ajuntament té previst endegar un projecte per donar-los a conèixer a través de rutes, juntament amb altres elements com per exemple l'antic camp d'aviació.

El tinent d'alcalde de Garriguella, Juli Silva, ha explicat que "vam voler reformar el mirador per millorar-lo i es va desenterrar un búnquer antiaeri, i arran d'aquest moviment de terra, un parell més que estaven enterrats".

Sense entrar en servei

Segons el consistori, es tractaria del les construccions defensives de la línia P, que mai haurien entrat en servei. Silva remarca que saben de l'existència de tres búnquers més a la població i, juntament amb el camp d'aviació, creuen que es pot començar a treballar per crear un itinerari vinculat a aquesta part de la història durant el franquisme.

Un dels principals elements és precisament aquest camp d'aviació, que el regidor remarca que "és el darrer lloc on es va fer la batalla aèria de la Guerra Civil". Per aquest motiu, consideren que val la pena recuperar tot això.

Els búnquers s'han localitzat en un punt de fàcil accés des del sector del poble conegut com a Garriguella de baix. Després de netejar-ho, els accessos i sortides han quedat plenament visibles i es pot accedir a l'interior.

Bona conservació

Les construccions defensives estan en bon estat de conservació. Es troben obertures al subsòl de la muntanya amb túnels, i l'objectiu de l'Ajuntament és fer-los visitables a través d'iniciatives que permetin donar a conèixer la seva història entre els visitants. D'aquesta manera, la localitat altempordanesa podria comptar amb un atractiu turístic més, això sí, en aquest cas històric.