Un vaixell carregat d'estelles de fusta de la nevada del passat 8 de març salparà avui del port de Palamós amb destinació a l'illa italiana de Sardenya, a una central de biomassa. En total, són 3.500 tones d'estelles que produiran electricitat per l'empresa italiana Enel, que anteriorment ja ha comprat tones de fusta procedents d'aquesta nevada que va incomunicar milers de persones a les comarques gironines. L'enviament, l'efectuen els promotors de la planta de biomassa de Cassà de la Selva, que compten amb un estoc molt important de fusta d'aquesta nevada.

Un dels promotors de la planta, Melcior Soler, ha manifestat que la companyia italiana està disposada a rebre més vaixells plens de fusta.

Els promotors de la planta de Cassà -que agrupa gestors forestals- han adquirit molta fusta de les nevades procedents de boscos gironins. En aquest municipi la trituren i des del passat dilluns en van començar a portar a cap al port de Palamós per anar carregant el buc que, en principi, avui posarà rumb cap a Sardenya. Com explica Soler, ells han comprat aquesta fusta i les tones que tenen d'estoc -la previsió és que la planta de biomassa de Cassà pugui estar en marxa en un any- les han venut a la companyia italiana. Si tot funciona bé, Enel està disposada a rebre més massa forestal, tant a Sardenya com en una altra planta de biomassa que té a Calàbria. Quant al preu que es paga per tones de fusta, Soler ha explicat que depèn de diferents aspectes: des del tipus d'arbre fins a si la fusta està més o menys seca.

Soler també és president de l'Agrupació de Defensa Forestal de les Gavarres i ha manifestat que en aquest massís encara hi ha tones i tones de massa forestal de la nevada per netejar: "S'han arreglat les vores dels camins i les franges de protecció contra incendi, però encara queda molt per fer" a l'interior dels boscos. El promotor de la planta de Cassà calcula que s'hi podran tractar unes 40.000 tones de fusta a l'any, molt inferior a les 200.000 que es calcula que es poden treure anualment dels boscos gironins, de manera que encara queden tones i tones per seguir enviant a Itàlia. Una activitat que, segons Soler, ja els han agraït des de les autoritats portuàries de Palamós.

Melcior Soler també ha volgut defensar l'activitat dels gestors forestals per mantenir els boscos en condicions òptimes i ha reconegut que és difícil guanyar-s'hi la vida ja que s'han de tenir grans extensions forestals.