Les conselleries de Treball, Salut i Acció Social i Ciutadania de la Generalitat estan treballant en un model únic pioner a l'Estat per inserir al mercat laboral les persones amb trastorn mental sever (TMS), a través d'un projecte pilot que es posarà en marxa a l'octubre i en en qual s'hi ha implicat a agents econòmics i socials.

Segons va destacar la directora general d'Igualtat d'Oportunitats a la Feina de la Generalitat, Sara Berbel, es tracta del primer model "únic, consensuat i específic del col·lectiu", l'objectiu del qual és tallar la descoordinació entre els serveis sanitaris, socials i laborals que ara gestionen, de manera diferent, els ens locals, les entitats i el Govern.

En una primera fase, entre octubre i desembre del 2010, es crearan taules de treball a Girona, Sant Boi de Llobregat i Barcelona, llocs on els pacients poden rebre una assistència adequada degut a la proximitat amb els centres especialitzats. Segons Berbel, aquestes taules serviran "per concretar com es rep, orienta, forma i insereix a les persones amb trastorn mental", i va precisar que les taules uniran representants del Govern, els ajuntaments, les oficines de treball, empresaris, sindicats i entitats socials especialitzades en la inserció laboral del col·lectiu.

"Amb aquestes taules volem establir un únic circuit que faciliti la rebuda d'informació i faciliti tos els passos perquè les persones amb trastorns mentals obtinguin feina", va assenyalar Berbel.

Tot i que encara es desconeix la data exacta de la celebració de la taula de treball a Girona, des de la Conselleria de Treball es va avançar que en un principi hi participarien organismes com l'Ajuntament de Girona, PIMEC, sindicats com CCOO i UGT i entitats com Forum Salut Mental i Fecafamm, entre altres.

80% d'inactivitat

Les persones amb trastorn mental sever tenen un nivell d'inactivitat del 80% (més gran encara en dones) i tripliquen l'atur de la població general, tal i com va subratllar Berbel, i va advertir: "No aprofitar les seves capacitats està suposant perdre un 5% del producte interior brut (PIB)". La primera fase del pla s'implementarà al llarg del 2011 i es preveu difondre'l a la resta de Catalunya el 2012.

Per la seva banda, el secretari de la junta directiva d'Ammfeina, Xavier Sanabre, va explicar que amb el sistema actual "és molt difícil conciliar el treball amb el tractament o la vida en una residència", i va afirmar que amb la nova estratègia d'inserció hauran de reorganitzar-se, per exemple, els horaris de les teràpies i dels menjadors en els centres.

La inactivitat laboral de les persones amb trastorn mental sever "no és comparable a la de cap altre col·lectiu amb dificultats", va remarcar Sanabre, qui assenyala que es veuen privades de l'autonomia personal i del reconeixement social que aporta el treball remunerat.

Els afectats pateixen trastorns bipolars, de personalitat, ansio-depressius recurrents o esquizofrènia, entre d'altres, però les seves capacitats intel·lectuals no es veuen afectades. "Hi ha exemples d'arquitectes, enginyers i poetes que els pateixen", va concloure Senabre. Segons dades de les conselleries de Treball i de Salut, l'any passat es van comptabilitzar 77.427 casos de malalties mentals a Catalunya, a 53.492 dels quals se'ls havia reconegut una discapacitat. De fet, el 20% de casos de discapacitat es deuen a aquests trastorns. Han promogut aquesta estratègia d'inserció laboral diverses entitats socials i la Universitat Autònoma de Barcelona.