Són pensionistes, saben què és viure amb els ingressos mínims i estan cansats que els partits "professionals" decideixin per ells. Per això s'han agrupat en el Partit dels Pensionistes en Acció, format l'any 2007 i que ara es presenta a les eleccions catalanes assegurant que no és de dretes, ni d'esquerres ni de centre, sinó que vol treballar només "per a les persones".

I "les persones" no són només els pensionistes, sinó tota la societat en general. "Tothom serà pensionista en algun moment o altre, per això els nostres votants potencials són set milions de catalans", assenyala el líder del partit i candidat a Barcelona, Agustí Soberano. A Girona, el comitè executiu es va crear ara fa aproximadament un mes i ja compten amb una cinquantena d'afiliats, dels quals Albert Olivera, excomercial "i treballador nat", en serà el cap de llista.

Els seus perceptes estan molt clars. "El que ens diferencia dels altres partits és que qualsevol persona que surti escollida posarà el seu sou net a disposició del partit, per a obres socials i d'administració", explica Soberano. Dins el programa destaquen, lògicament, les propostes relacionades amb les pensions: que les contributives tinguin un mínim universal de 800 euros mensuals; l'eliminació de l'IRPF a les pensions de la seguretat social i l'equiparació de pensions de viduetat, orfandat, minusvalidesa i en favor de familiar al salari mínim interprofessional, entre altres. Saben que la retallada de les pensions ofereix a la seva formació un "moment dolç" per aconseguir suport, malgrat els temps difícils. Tot i això, ells prefereixen anomenar-ho més aviat optimisme.