Malgrat la seva curta vida, el famós xec nadó impulsat pel Govern de José Luis Rodríguez Zapatero ha estat repartit a més de 20.000 famílies de les comarques gironines en els seus tres anys de durada. Així doncs, malgrat que la seva desaparició estigui prevista per a l'1 de gener de 2011, de moment ha beneficiat una mitjana de 8.000 famílies anuals.

El xec nadó, que consisteix a atorgar 2.500 euros a cada família que tingui o adopti un fill, va entrar en vigor l'1 de juliol del 2007, com una de les "mesures estrella" de Zapatero davant la proximitat de les eleccions generals del 2008. L'ajuda era igual per a totes les mares, independentment de quin fos el seu nivell de renda, i l'únic requisit per accedir-hi era que fossin espanyoles o que haguessin residit a l'Estat espanyol de forma continuada durant almenys dos anys abans del naixement o l'adopció. En el cas de les mares solteres, famílies nombroses o amb fills deficients, l'ajuda s'incrementava fins a 3.500 euros.

Des de llavors, a les comarques gironines s'han repartit un total de 20.903 xecs: durant els primers sis mesos, és a dir, durant la segona meitat del 2007, se'n van beneficiar un total de 2.258 famílies, mentre que al llarg de 2008 van rebre aquesta ajuda 8.393 mares. L'any passat, la xifra va descendir molt lleugerament, situant-se en 8.112, mentre que durant el primer trimestre del 2010 (ja que encara en desconeixen les dades corresponents a la resta de l'any) l'Estat va atorgar 2.140 xecs.

El xec nadó, però, no ha estat lliure de polèmica, especialment per part dels altres partits polítics. L'oposició va considerar des del primer moment que era una mesura de caràcter electoralista i poc efectiva, i van demanar a Zapatero que, en lloc d'oferir una ajuda universal de 2.500 euros per a tothom, es tingués en compte el nivell de renda i l'ajuda fos progressiva, ja que si no es tractava tothom per igual independentment de quin fos el nivell de necessitat.

El Govern socialista, però, va mantenir l'ajuda en els mateixos termes en què estava plantejat fins que, el passat mes de maig, Zapatero va anunciar-ne la supressió de cara a l'any 2011 en el marc de les retallades per fer front a la crisi econòmica. Així, doncs, després de tres anys i mig, el xec nadó serà història. Això sí, després d'haver estat repartit entre més de 20.000 famílies.