Un poeta alemany va advertir que quan l'home vol crear el paradís a la terra acostuma a crear un infern. Segurament no n'hi ha per tant, però no es pot dit que l'establiment que el proper 21 d'octubre obrirà les portes a la Jonquera sigui una alegria per a molts dels seus habitants -tot i que per a d'altres segurament que sí: el prostíbul més gran d'Europa, batejat sota el nom de Paradise, començarà a funcionar després de set anys d'obres i litigis-.

L'establiment, que comptarà amb 80 habitacions i dues sales d'espectacles, disposa ja de tots els permisos municipals que l'Ajuntament els va haver de donar per imperatiu judicial. La instal·lació del que es publicita com el més gran bordell del continent va ser perseguida i es va intentar evitar: un informe dels Mossos d'Esquadra avalava la decisió municipal advertint que podria crear problemes de vialitat i seguretat ciutadana.

L'Ajuntament va denegar els permisos d'activitats en virtut d'aquest informe que la primera instància judicial va estimar, però no així el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que va advertir que l'establiment respectava tota norma haguda i per haver i que no concedir-li els permisos significava caure en la prevaricació.

"Som els portaveus dels ciutadans. Si la gent volgués el local aquí no haguéssim actuat tal com ho vam fer", considera l'alcalde, Jordi Cabezas (CiU). Ara, explica el batlle, el municipi s'ha blindat contra la instal·lació d'aquesta mena d'establiments normativitzant les distàncies que hi ha d'haver entre uns i altres, convertint l'obertura d'un nou bordell en una operació matemàticament impossible. I no és que aquesta activitat sigui econòmicament negativa per al municipi. Tot i que la majoria de les prostitutes que exerceixen a la Jonquera no hi viuen, molts comerços locals hi troben una clientela fidel i rendible: perfumeries, perruqueries, farmàcies, serveis de taxi. "Però, de gràcia, no ens en fa gens", rebla Cabezas.

El propietari del Paradise és també l'amo de dos bordells més a les comarques de Girona i en els darrers anys acumula detencions per delictes relacionats amb el blanqueig de capitals i afavoriment de la prostitució, si bé encara no ha estat jutjat per cap d'aquestes causes i des de les seves files n'asseguren la innocència: les noies no hi estan explotades, ha declarat en ocasió de cada operatiu policial el seu advocat, sinó que els diners que paguen al club són en concepte d'estada i lloguer de serveis com ara canvi de llençols o preservatius. La Policia Nacional no és del mateix parer i pretén que el pes de la llei caigui sobre el qui ja s'anomena l'emperador del sexe a les comarques de Girona.

Però la vida econòmica de la Jonquera continua amb els seus 16 supermercats de més de 1.000 metres quadrats i els seus 46 restaurants, glossa Cabezas. I les portes del Paradise s'obriran tot i que el club fins i tot va patir un intent d'incendi intencionat el passat agost. A Internet ja hi ha un anunci on es demanen noies entre 18 i 35 anys per anar-hi a treballar i segur que a la Jonquera ja n'hi ha que s'hi freguen les mans.