La Unio de Pagesos reclama una legislació més lleugera per a la cacera del senglar. També volen que les assegurances es facin càrrec del total de les pèrdues provocades per l'animal. El sindicat farà arribar les reclamacions als departaments de Medi Ambient i d'Agricultura. El coordinador comarcal de la Unió de Pagesos a la Garrotxa, Lluís Sunyer, ahir, va qualificar de plaga l'augment de senglars en el darrer any. Segons ell, les causes són que cada vegada hi ha menys caçadors, perquè és un esport en davallada. "Hi ha una colla de caçadors per municipi, però cada vegada són gent de més edat", va precisar.

Sunyer va indicar que l'allargament d'un mes i mig de les puntes de la temporada de cacera és insuficient. També va fer referència a la limitació de la cacera als ?diumenges, festius i dijous. "Per afrontar l'actual plaga dels senglars, s'hauria de poder caçar a totes les hores i durant tots els dies". Un altre aspecte, al qual va atribuir l'augment, és la repoblació que es va fer d'aquest animal en anys anteriors. A més, estudis efectuats per associacions naturalistes també atribueixen la plaga de porcs senglars a l'augment continuat de la massa forestal per l'abandó de la pagesia i també perquè en anys d'abundància d'aliments crien més. Un altre aspecte és que s'han reproduït amb porcs comuns.

Sunyer va explicar que les darreres dades de població de senglars enregistrades pels tècnics del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa demostren un augment de la població de senglars en els darrers anys. Segons ell, les zones més afectades pels senglars fins ara eren les més properes als boscos. Així va enumerar Mieres, Santa Pau, Sant Ferriol, les Planes d'Hostoles i Sant Feliu de Pallerols. Ara, segons ell, els animals ja arriben a les grans plantacions de moresc de la Vall d'en Bas i la Vall de Bianya.

Sunyer va qualificar d'ineficaç el sistema d'electrificació. Segons ell, el porc senglar traspassa els tancats i si en alguns casos es troba acorralat encara provoca més destrosses.

Sunyer va atribuir els casos de furtivisme a la desesperació dels pagesos afectats anualment pels senglars. Es tracta de persones que esperen de nit amb un focus els animals per enlluernar-los i abatre'ls. En el decurs del 2008 i el 2009, els agents forestals van detectar 2 casos de furtivisme contra els senglars.

Cabirols, conills i teixons

El coordinador de la Unió de Pagesos també va apuntar que han augmentat notablement les pèrdues provocades pels cabirols, els conills i els teixons. El cabirol es va reintroduir a la Garrotxa el 1996. A partir d'aquesta data la població ha progressat continuament. "Quan el van portar, ens van dir que no baixaria de les muntanyes", va recordar. En contra, segons ell, l'animal s'ha domesticat i entra a les hortes per menjar-se la verdura. Sunyer, també, va quantificar el conill silvestre com una de les espècies que perjudica els agricultors. L'altre animal és el teixó. En aquest cas es tracta d'una espècie que no té una legislació clara pel que fa a protecció. "Nosaltres com a productors d'aliments i conservadors del medi, també som una espècie a protegir", va opinar.

Ahir a la nit, uns 20 pagesos es van reunir a la seu de la Unió de Pagesos per decidir les mesures a adoptar.