Platges engolides, danys en algunes infraestructures, baixos i garatges inundats, i molta brutícia escampada pel litoral. Aquesta és l'estampa que la llevantada d'aquests darrers dies ha deixat arreu de la Costa Brava. Ara que el temporal s'allunya, els municipis costaners comencen a avaluar les destrosses que han deixat les pluges persistents dels darrers dies.

Tot i que la concepció general és que l'aigua no ha provocat danys importants, sí que s'hauran de destinar milers d'euros de les arques municipals per arranjar platges, reposar bancs i papereres o arreglar murs i teulats malmesos. A l'Alt Empordà, Roses i Llançà calculen que la factura s'enfilarà per sobre dels 50.000 euros.

La llevantada d'aquests dies ha reduït considerablement la sorra a les platges de Roses. De punta a punta del passeig marítim -segons explica l'alcaldessa, Magda Casamitjana-, la platja s'ha endarrerit uns 20 metres. A més d'endur-se la sorra, la llevantada ha arrossegat brutícia a les platges.

Les pluges persistents han obligat a tallar dues carreteres per esllavissades: a la zona d'Els Grecs i la que mena cap a l'Almadrava i la platja de Canyelles petites. D'altra banda, a la zona de Santa Margarida hi ha trams de carrers tallats per acumulació d'aigua. "També hem tingut desperfectes en equipaments; per exemple, hem hagut de treure aigua del parvulari de l'escola Vicens Vives i de l'arxiu municipal", indica l'alcaldessa. I l'ajuntament ha tancat l'oficina de turisme, perquè s'ha malmès la teulada. "El que ha fet la pluja persistent és avisar-nos de quines infraestructures han arribat al límit i cal reparar-les", ha conclòs.

El temporal també ha afectat el Port de la Selva. L'alcalde, Genís Pinart, ha explicat que les onades i el vent han arrasat punts del camí de ronda; reparar-los costarà de 15.000 a 20.000 euros. A més, diversos veïns han patit desperfectes a jardins, baixos i garatges perquè la nit de dimarts a dimecres una riera es va desbordar i va inundar entre 20 i 25 cases. El risc de desbordament de rieres també existeix a Castelló d'Empúries.

A Llançà, el mar i el vent han portat brutícia a la costa, ha malmès mobiliari urbà i ha remogut la sorra. L'alcalde, Pere Vila, ha explicat que la pitjor part se l'ha endut un embarcador construït als anys 60 i que s'usa per amarrar embarcacions. Per reparar-ho, l'hauran de reomplir amb formigó i costarà, com a mínim, 60.000 euros.

També a l'Alt Empordà, la Diputació manté tallada la carretera que travessa el riu Fluvià, a Garrigàs -uneix la N-II amb Vilaür.