Els representants de diferents consells comarcals han denunciat, en una reunió del Fòrum Comarcal de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), les dificultats que estan patint en l'àmbit dels serveis socials, degut concretament el "retard" en els pagaments per part de la Generalitat, cosa que obliga els ens comarcals a avançar "uns diners que no tenen ni poden generar" per poder prestar els serveis socials bàsics. A més, asseguren que tot plegat posa en perill la viabilitat de les empreses que presten aquest servei. Per tot això, els membres del Fòrum Comarcal han acordat fer una petició conjunta a la Generalitat perquè s'accelerin aquests tràmits.

El president del Fòrum Comarcal, Jordi Xargay (CiU), que també és el màxim responsable del consell del Pla de l'Estany, explica que la majoria dels assistents a la reunió van coincidir en assenyalar els problemes de finançament que pateixen per part de la Generalitat, especialment en l'àmbit dels serveis socials però també en altres àrees. Segons expliquen, els consells o consorcis només actuen com a "intermediaris" a l'hora de prestar els serveis socials, és a dir, contracten les empreses, però és la Generalitat qui ha de fer les transferències per finançar el sistema, majoritàriament gràcies als contractes-programa que hi ha signats.

I d'aquí ve el problema: segons expliquen, el Govern català (i concretament el Departament d'Economia) pot arribar a endarrerir fins a sis mesos o un any aquests pagaments, i de fet hi ha alguns consells que encara tenen pendents quantitats corresponents a l'any passat. Xargay apunta que els consells "són conscients" de les dificultats del moment econòmic, però recorda que es tracta de serveis de primera necessitat i, per tant, demana a la Generalitat que posi remei a la situació. Per això, demanen que s'agilitzin els pagaments, perquè al final les màximes perjudicades són les empreses que presten aquest servei, que són les que han d'avançar els diners.

El president del consell comarcal de la Garrotxa, Joan Espona (CiU), també assenyala que totes les administracions estan passant un moment dur econòmicament parlant i, per tant, opina que el problema s'ha de solucionar "amb bona voluntat per part de tothom". "Tots tenim problemes i és cert que hi ha retards en els pagaments, però ens hem de posar d'acord tots plegats per solucionar-ho el màxim de bé possible", assenyala. Per tant, afirma que "cal lluitar tots junts", però també adverteix a la Generalitat que "abans de generar expectatives cal tenir recursos per poder-les complir".

Des de la Selva, el president del Consorci de Benestar Social, Robert Fauria (CiU), indica que el problema no es focalitza només en l'àrea de serveis socials, sinó que els retards en els pagaments es produeixen en diversos àmbits. Això sí, indica que, en el seu cas, el Consorci pot controlar el pressupost que es gasta, però que aquests punts d'endarreriment els fan anar malament. Malgrat que les nòmines es paguen, els principals perjudicats són els proveïdors.