El tinent d'alcalde de Maçanet de la Selva, Antoni Guinó (CiU), ha deixat de ser-ho després que l'alcalde Alfons Soms (PSC) emetés un decret d'alcaldia on li retira les seves atribucions, és a dir, queda fora del govern i perd les àrees d'Obres Públiques i Serveis, així com la de supervisió dels vigilants municipals.

Aquesta decisió arriba després que el grup del PSC i el batlle de Maçanet anunciessin divendres que instaven el seu tinent d'alcalde que deixés el govern per tal de preservar l'honorabilitat de la institució després que fos denunciat a la Fiscalia per part d'ICV de les comarques gironines per un presumpte delicte de corrupció urbanística.

Els socialistes, per tant, han esperat fins dilluns per tal que Guinó digués alguna cosa sobre si dimitia del govern, però com que no ho va fer l'alcalde va optar per l'opció de treure-li les atribucions, segons assegura el mateix batlle.

Un fet que Guinó va saber tan bon punt es va acostar ahir al matí a l'ajuntament de Maçanet. El convergent explica que la decisió, que avançava ahir Diari de Girona no li ha vingut de nou i assegura que l'alcalde Soms "treu les atribucions a qui li fa nosa per decret i qui no pot treure per les urnes".

Després d'aquesta decisió dels socialistes, queda la incògnita sobre el futur govern de Maçanet. Si fins ara, socialistes i convergents sumaven una majoria de vuit regidors; en les properes hores els altres quatre edils de CiU prendran la decisió sobre si abandonen el govern o bé segueixen, malgrat el seu portaveu hagi estat relegat del govern i passi a ser un regidor sense carteres.

L'alcalde de Maçanet de la Selva per la seva banda, assegura que tot apunta que "CiU presentarà avui la renúncia de les seves carteres" i que per tant, a partir d'ara quedaran en solitari davant el govern. Sobre possibles pactes per acabar el mandat, Soms explica que la "idea és comptar amb suports puntuals pels temes que es vagin tocant".

Llibertat de decisió

Si bé quan es va saber fer pública la intenció del PSC a finals de la setmana passada, Antoni Guinó es mostrava disposat que tot el grup de CiU plegués del govern de Maçanet en bloc però ahir en canvi explicava que ha "donat plena llibertat als quatre regidors perquè facin el que vulguin, a més, són gent amb il·lusió i és la seva decisió".

Tot i això, el convergent apunta que ha avisat els del seu grup perquè "un cop trobes un alcalde que fa fora els d'AM, ara a mi, no saps qui rebrà demà; tot i això, espero que ells decideixin" i afegia que l'actuació del PSC es deu a fins electoralistes, cosa que Soms nega.

El que ha provocat la decisió del PSC de Maçanet, segons aquest grup, és que ICV de les comarques gironines -9M a Maçanet- va denunciar Guinó perquè al seu parer hauria comès un possible delicte de corrupció urbanística entre els anys 2001 i 2005 usant informació privilegiada per fer una operació de compravenda de terrenys, amb què hauria guanyat uns 840.000 euros i unes plusvàlues superiors al 1.300 per cent.