La inauguració ahir del macroprostíbul de la Jonquera, el Paradise, el club més gran d'Europa, ha reobert la polèmica i el debat sobre la prostitució. CiU aposta per "eradicar-la", mentre que ERC i ICV per una regularització i el PSC per plantejar el debat en l'àmbit europeu. El local, però, després de guanyar la batalla judicial a l'Ajuntament obria ahir les portes amb desenes de persones que esperaven des de feia hores al voltant de l'establiment expectants per conèixer el club del qual en els darrers mesos s'ha fet una àmplia promoció.

La Jonquera va intentar aturar l'obertura, però una sentència de principi d'any del TSJC l'obligava a donar-los la llicència.Una normativa impedeix actualment que se situïn a menys de quatre quilòmetres del centre urbà, però el municipi s'ha queixat en més d'una ocasió que l'Administració els va deixar amb el problema i alcaldes empordanesos es queixaven ahir de la imatge de la comarca. De fet, els partits divergeixen a l'hora d'abordar la prostitució. El més contundent és el president de CiU i candidat a la Generalitat, Artur Mas, que aposta per «una política que tendeixi a l'eradicació de la prostitució». Mas recorda que «darrere de la prostitució hi ha màfies organitzades i maltractament de dones».

ERC i ICV, en canvi, aposten per una regulació. La número 3 de les llistes a Barcelona, Anna Simó, ha manifestat que «són favorables a regular la prostitució i que s'exerceixi voluntàriament i donar tot el suport a qui vulgui deixar d'exercir-la». Per Simó hi ha dues maneres d'abordar el tema, «una és prohibir-lo i deixar que hi hagi un mercat negre respecte a això amb la desprotecció de les dones i la segona és ser realistes i regular dins de les competències». Per la seva part el secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha remarcat que ells sempre han dit que creuen en regular la prostitució. Un debat en l'àmbit europeu, és el que planteja la consellera de Salut, Marina Geli.

Mentre es debat i l'Ajuntament de la Jonquera es resigna, pels volts de les vuit del vespre obria les portes el prostíbul. Els llums es van encendre hores abans, però la porta només s'obria per l'entrada de desenes de dones i personal que preparaven l'interior. Moviment de vehicles, molts de luxe, taxis i clients esperant l'obertura, alguns des de feia tres hores, era el que es podia veure de portes enfora. La clientela és diversa, tot i que la majoria, francesa. Alguns es feien fotos i molts preguntaven a quina hora s'obria. Un client, resident a Figueres, de nacionalitat francesa, constatava que com a client volia comprovar si realment el local era diferent d'altres, «com s'ha vist a la televisió».