Els 496.417 ciutadans que tenen dret a vot a les comarques gironines podran votar el dia 28 de novembre per una de les 26 candidatures que s'han presentat a la demarcació i que es van publicar ahir al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC). Es tracta de la província catalana on menys candidatures s'han presentat, ja que a Barcelona i Lleida n'hi haurà 29, mentre que a Tarragona se n'han presentat 30. D'altra banda, a Girona hi haurà en aquestes eleccions al Parlament un total de 22.793 nous electors, mentre que 8.285 joves podran votar per primera vegada.

A banda dels cinc partits amb representació parlamentària, també han tingut ressò en les darreres setmanes i mesos les candidatures de Reagrupament Independentista, encapçalada a Girona per Joan Carretero, Solidaritat Catalana, que tindrà Toni Strubell com a cap de llista, i Ciutadans-Partido de la Ciutadanía, amb David Liern al capdavant.

D'altra banda, també s'han presentat en públic la coalició Des de Baix, amb Miquel Blanch com a cap de llista, i el Partido de los Pensionistas en Acción, que es presenta per primera vegada a la demarcació i té Alberto Olivera al capdavant, mentre que no era cap secret que Plataforma per Catalunya també tindria candidatura, en aquest cas encapçalada per Moisès Font.

El que sí que era una incòngita, en canvi, era saber qui seria el candidat d'Unión, Progreso y Democracia (UPyD), el partit que Rosa Díez lidera al conjunt de l'Estat espanyol. A Girona, el projecte estarà encapçalat per Cesaero Agustí Herera.

Una de les sorpreses ha estat la candidatura de la Coordinadora Reusenca Independent (CORI), un partit nascut a Reus que compta amb l'histriònic Ariel Santamaria com a regidor i que presenta Carmen de Mairena com a número 2 per Barcelona. A les comarques gironines, el seu cap de llista serà Ramon Sans Ortoneda, veí de Reus.

Una altra candidatura és la de Pagesos per la dignitat rural catalana. El seu cap de llista és Jack Massachs, coordinador del sindicat Joves Agricultors i Ramaders (JARC). Tambés és novetat el partit Pirates de Catalunya, sorgit a partir de l'exitós Piratpartiet suec. A Girona, la candidatura està encapçalada per Daniel García.

Finalment, la resta de partits ofereixen ideologies per a tots els gustos: des de l'ultradreta de la Falange Española de las JONS fins a la Unificación Comunista de España, passant pel Partit Familia i Vida, el partit Antitaurí i Els Verds. L'exmilitant del PP Montserrat Nebrera, en canvi, només ha presentat llista a Barcelona.