L'Administració i un espònsor privat finançaran la rehabilitació del Xalet de La Molina, un dels refugis del Centre Excursionista de Catalunya (CEC), que actualment es troba en un estat bastant degradat. La Diputació de Girona, la Secretaria General de l'Esport de la Generalitat, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques i un espònsor privat aportaran 300.000 euros cadascun per cobrir els 1,2 milions d'euros que costaran les obres. El Xalet, obra de l'arquitecte Josep Danès, va ser inaugurat el 1925 però es va haver de tancar al públic el 2007, quan es van malmetre els fonaments i altres elements estructurals. Els treballs per rehabilitar-lo començaran el 2011 i el dotaran de 88 places.

Representants del Govern, la Diputació i el CEC van presentar ahir el projecte de rehabilitació del Xalet, un dels vuit refugis de muntanya dels quals disposa el CEC. L'edifici està situat a la cota 1.567 i al seu voltant es va anar construint l'actual complex d'esquí de La Molina. A més d'habitacions amb 160 places, oferia diverses activitats tant a l'hivern com a l'estiu, i el valor del seu edifici va portar que fos declarat bé d'interès local per l'Ajuntament d'Alp.

El 2007 es va haver de tancar, ja que se n'havien malmès els fonaments i altres elements estructurals, tant del mateix Xalet com de l'ermita annexa. Tot i que el CEC va apuntalar l'edifici per evitar danys majors, el projecte de rehabilitació estima que les reparacions tindran un cost d'1,2 milions, una xifra que es troba per sobre de les possibilitats econòmiques de l'entitat. És per això que el Govern va acordar subvencionar part de la rehabilitació del Xalet, que comptarà també amb les aportacions de l'espònsor privat i la Diputació.

El projecte de reforma del Xalet preveu actuar en dues fases. La primera consistirà a reforçar els fonaments i altres elements estructurals, així com el sanejament dels tancaments i millores de les façanes i dels interiors. La segona serà l'adequació de les instal·lacions a les normatives actuals i la rehabilitació de l'edifici. Els treballs començaran el 2011, quan les condicions meteorològiques ho permetin, amb un termini d'execució de 6 a 8 anys.

Després de la rehabilitació, el Xalet comptarà amb 88 places -no s'arriba a les 160 ja que s'ha destinat a altres usos espai que abans era d'habitacions- i es convertirà també en un centre de tecnificació d'esports de muntanya. En concret, hi haurà un rocòdrom que funcionarà també com a gimnàs, una biblioteca, habitacions -dues de les quals adaptades a minusvàlids- i un ascensor, entre d'altres.

El conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, va observar durant la presentació que tot el que significa el Xalet de La Molina relaciona "com en poques ocasions" excursionisme, paisatge i nació. L'arquitectura de Danès o la recuperació del romànic són un exemple de la unió d'aquests tres conceptes, va reflexionar Nadal, recordant que Verdaguer i Maragall parlaven del Pirineu com un referent, construint l'imaginari col·lectiu de la "muntanya nacional". D'altra banda, va subratllar que, com que el Xalet havia estat "el bressol" de La Molina com a centre d'esquí, es va apostar per retornar aquest equipament a l'estació d'esquí.