El ministre de Foment, José Blanco, assegura que l'anunciada "paralització d'obres no costa res" i que la rescissió de contractes també prevista com a conseqüència de l'ajust d'inversió en obra pública tindrà una "incidència pressupostària molt petita", perquè són "molt poquets" els projectes que s'han anul·lat. L'estiu passat Foment va anunciar una retallada de 6.400 milions d'euros en inversió d'obra pública, que posteriorment va rebaixar a uns 5.700 milions. Això suposarà l'anul·lació d'uns 32 contractes i la suspensió temporal de 230 més, en total, el 20% dels llavors en marxa. Entre ells està el projecte de desdoblament de la N-II Entre Medinyà i Orriols.

Durant la seva intervenció en unes jornades sobre infraestructures, Blanco va avançar que "les despeses en conservació experimentaran una tendència creixent els anys vinents" fins "arribar a igualar en el transcurs d'una dècada a la inversió en obra nova". Per això, i en nom de la "sostenibilitat econòmica del sistema de transport" del país, va defensar l'ajust de la inversió en infraestructures, partida que actualment "consumeix tres quartes parts de la inversió pública de l'Estat". "Seria imprudent per part del Govern mantenir inalterada la política d'infraestructures", va indicar el ministre en referència a l'actual conjuntura de reducció d'ajudes europees, menys crèdit i ingressos fiscals.

En aquest sentit, el ministre vadir que la "inversió pública en infraestructures ben planificada té importants retorns, econòmics, fiscals i socials". "Però -va afegir- no pot esperar-se que es mantinguin eternament pressupostos creixents en obra nova any rere any, com si res hagués canviat". "De fer-ho, estaríem comprometent el present, incomplint el nostre compromís d'estabilitat pressupostària, però també estaríem sacrificant greument el futur de la sostenibilitat dels nostres comptes públics", va advertir.

El doble que els EUA

No obstant això, Blanco va assegurar que "amb la mateixa rotunditat que s'indica que s'invertirà menys que abans, podem afirmar que se segueix invertint molt". En aquest punt, va reiterar que Espanya, malgrat l'ajust, "invertirà pràcticament el doble que els Estats Units i el Regne Unit en els pròxims 5 anys", mesurat en percentatge del PIB.