Com actuar si et cremes el dit amb la planxa, aprendre a no espantar-te si tens sang a la mà o què fer si et pica una medusa. Aquests són alguns dels temes que es van tractar ahir a l'Hospital Comarcal de Blanes davant d'una cinquantena d'infants de l'escola Santa Maria del municipi. L'acte formava part de la primera presentació a Catalunya del Pla de Salut de prevenció per ensenyar a infants, adolescents i gent gran com s'ha d'actuar davant d'una emergència. La trobada d'ahir va ser una primera actuació amb pocs assistents, ja que la presentació oficial per a Blanes, Lloret i Tossa serà avui durant tot el matí al mateix hospital.

La iniciativa està promoguda per l'entitat Manatis i compta amb el suport de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, A prop teu, la Fundació Fuego i la Sociedat Espanyola de Medicina d'Urgèncias i Emergències. Aquesta primera activitat anava especialment destinada a nens de 5 a 12 anys i va comptar amb la presència de l'actriu Virginia Sánchez, que va explicar contes i històries sobre emergències per fer entendre als infants com calia actuar. Segons els responsables de la iniciativa s'utilitza "un format únic i dinàmic" per arribar millor als nens.

L'actriu va donar sis consells pràctics als nens en tres situacions diferents com són el carrer, l'escola o casa. En concret, va explicar als infants què fer si et mossega un gos al carrer o et pica una medusa; com actuar si et dones un cop amb una pilota a l'escola o si et cremes amb una planxa a la cuina de casa. També va aconsellar els més petits que no s'han d'espantar si es fan un tall amb sang a la mà. De fet, aquest és un altre dels objectius de la iniciativa: aconseguir mantenir la calma. En aquest sentit, els impulsors de la campanya van destacar que l'objectiu no es basa únicament a ensenyar a actuar, sinó també a saber controlar les emocions, sense presses i seguint un protocol de fàcil aprenentatge, que és "protegir-se" un mateix, "alertar" del perill i "socórrer".

En ser una primera trobada, no es va donar molta informació. "Se'ls ha donat només 6 consells, perquè als nens no se'ls pot col·lapsar amb molta informació. Bàsicament calia que perdessin la por a actuar", va destacar la gerent de Manatis, Jacqueline Ruiz. Per altra banda, els nens també van pujar a una ambulància, com un acte més per perdre la por. I, a més, Sánchez els va ensenyar també que cal trucar al 112, en cas que passi algun dels fets que van tractar, i els va explicar com fer-ho. "No oblidem que actes tan senzills com estirar-se a terra davant d'un incendi o saber marcar un número de telèfon poden salvar una vida", es destaca en la campanya.

La iniciativa sorgeix de la idea que els nens i els avis cada vegada estan més sols i, per tant, cal abastir-los d'eines perquè puguin sortir-se'n. "La tendència en les famílies d'avui és que els nens cada vegada estan més sols i, per tant, han d'aprendre a actuar en aquest tipus de situacions", va comentar Ruiz. "El mateix passa amb la gent gran", va afegir.

En l'acte d'avui assistiran les autoritats i totes aquelles persones que es van inscriure al web de l'entitat. Serà la presentació oficial de la campanya global. Per exemple, en el cas dels adolescents no se'ls explica contes, sinó que s'utilitza la música per fer arribar el missatge i els consells són adpatats a la seva edat. A partir d'ara, doncs, la campanya s'estendrà a diversos llocs de l'Estat espanyol.