El Departament de Cultura de la Generalitat ha ordenant aturar les obres que es feien a l'interior del monestir de Santa Maria d'Amer perquè s'han trobat amb restes arqueològiques en el subsòl. Troballes, però, de les quals encara no se'n sap la rellevància perquè s'està a l'espera de valoració arqueològica.

El Bisbat de Girona, que és promotor dels treballs que s'hi estan realitzant, assegura que un cop s'hagi fet una avaluació de les troballes, llavors es veurà com s'haurà de desbloquejar aquesta situació. En concret, les obres que s'hi estaven realitzant se centraven, segons explica l'alcalde d'Amer, Narcís Junquera (CiU), en la col·locació d'una nova il·luminació dins del temple així com pintar algunes àrees del monestir.

Ahir, a l'interior d'aquesta joia arquitectònica de l'edat mitjana només hi havia un fuster que retocava, segons van dir uns operaris, part de la zona on es col·loca el cor de les misses. I en canvi a la resta de l'edifici, van assegurar, se'ls havia comunicat que no s'hi podia fer cap actuació ja que s'han localitzat restes arqueològiques en el seu subsòl. De fet, això provoca que l'empresa que fa la rehabilitació ara està a l'espera que arribin arqueòlegs, un fet que lamentaven els empleats, ja que no han pogut fer res en les darreres dues setmanes a causa de l'aturada dels treballs per part de Cultura.

Des dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a Girona per la seva banda, ahir no es va voler donar informació sobre la troballa arqueològica del Monestir de Santa Maria, municipi que té l'expedient incoat per esdevenir Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN).

A banda d'aquesta troballa arqueològica, el grup d'Esquerra Republicana d'Amer, a l'oposició a l'ajuntament, assegura que les obres que s'han fet en aquest temple no han tingut cap tipus de supervisió tècnica i a banda, qüestionen que s'hagin realitzat amb tots els permisos pertinents.

També afirma que el permís d'obres s'hauria notificat a l'empresa que fa la rehabilitació només fa una setmana i que el permís sobre el seguiment que durà a terme el Departament de Cultura, també fa set dies. L'alcalde va negar-ho i va dir que tot està en regla i que es van donar els permisos pertinents abans de l'estiu.

Aquest mateix grup municipal va preguntar en el darrer ple, celebrat fa poc més d'una setmana, que si hi havia algun problema amb les obres del monestir de Santa Maria i llavors l'alcalde va contestar que no n'hi havia cap i que si volien més informació es dirigissin al consell parroquial. En tancar l'edició, no va ser possible localitzar el secretari del consell parroquial, Jordi Solà.