El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, va criticar ahir a Girona que els "grans partits" encara prioritzin les infraestructures i el totxo a la recerca. Huguet va defensar que l'única manera de sortir de la crisi és invertint en investigació i innovació per assolir un nou model econòmic basat en el coneixement.

Per això, el conseller va assegurar que invertir en "un tram de carretera més" en detriment de fer-ho en universitats és tenir una concepció "decimonònica" de la societat. "Ens gastarem milers de milions d'euros en infraestructures inútils i ineficients quan estem retallant diners de la recerca i la innovació", va criticar el conseller, que va inaugurar la Setmana de la Ciència a Girona.

Josep Huguet es va mostrar contundent durant la inauguració de la Setmana de la Ciència, un acte que s'ha fet per primera vegada a Girona. El conseller va criticar durament que tant els "grans partits" com el conjunt de la societat encara anteposin la construcció i les infraestructures a la recerca i la investigació. Segons Huguet, aquest és un mal d'una concepció de la societat del segle XIX que encara està enquistada en alguns sectors del país.

D'aquesta manera, Huguet va respondre a una trentena de doctorands que es van concentrar a les portes de la delegació del Govern a Girona per criticar l'increment d'un 280% de la taxa de tutoria en el doctorats. "Primer hem de convèncer a la societat que és més important la ciència i la innovació que un tram de carretera més o un tram d'autopista més", va afirmar el conseller, qui va afegir que aquest canvi s'ha de notar a les urnes apostant per formacions que tinguin clar que cal prioritzar en universitats per assolir un nou model econòmic basat en el coneixement.

"La ciència encara és desconeguda per a la societat catalana i no és una de les primeres prioritats", va lamentar Josep Huguet, qui va exposar que això és el que fa que les grans formacions polítiques tampoc ho incloguin a l'agenda i que "posin per davant la despesa social i la despesa en totxo". El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa va afirmar que aquest problema continuarà si "als que ens toca gestionar això sempre som els últims aquí i a Madrid".

Per això, va reclamar un canvi en la mentalitat de la societat que es noti a les urnes per aconseguir un canvi de model. Huguet va considerar que el fet que el "star system" premiï només els músculs i la bellesa és símptoma d'una societat "retardada" i que només es podrà arribar a potenciar la investigació quan hi hagi un canvi social que ha de començar per apostar per formacions que tinguin "clares les prioritats per al futur".