Viladasens ha estat un dels primers municipis d'Espanya a incorporar les noves tecnologies per digitalitzar la seva gestió. L'empresa que ha desenvolupat el projecte és Apeiron Software i un dels seus administradors és el secretari municipal de l'Ajuntament del mateix municipi, Joan Maria Figueras Xargay. L'alcalde, Alfons Soler (APV), assegura que el projecte ha tingut un "cost zero" per a les arques municipals ja que la societat ha utilitzat el consistori "com un conillet d'Índies". D'aquesta manera, ha sigut possible que un municipi amb poc més de 200 habitatants pugui desenvolupar una innovació d'aquestes característiques.

Apeiron Software és d'una empresa gironina que desenvolupa programes de gestió municipal que ha comptat en aquesta ocasió amb la col·laboració de Fujitsu. La mercantil es va fundar el maig del 2002 i compta amb un segon administrador solidari que és Daniel Oliveras Serra. El projecte ha suposat la confecció d'una denominada "carpeta ciutadana" on els veïns poden realitzar les seves gestions. Així, tots els veïns d'aquesta localitat poden realitzar de forma electrònica tots els tràmits habituals a les dependències consistorials, com consultar documents i notificacions o interactuar amb el jutjat de pau o el registre civil. A més, -va concretar l'alcalde- els regidors podran consultar els documents que necessitin des de casa.

El secretari de l'empresa

Soler va indicar que tot aquest projecte comença el 2002 gràcies a l'inici de col·laboració amb Apeiron Software. L'alcalde va voler esvair tota mena de dubtes entorn aquesta relació afirmant que l'empresa és "col·laboradora" i que "ha tingut un cost zero per a l'Ajuntament ja que som un conillet d'Índies". És a dir, Apeiron Software hauria utilitzat el consistori per desenvolupar un projecte de digitalització d'un ajuntament. "Tota empresa programadora necessita saber què funciona bé i què no abans de posar un producte a la venda", va indicar. A més, Soler va afirmar que hauria estat impossible per a l'Ajuntament pagar "tot l'equip tècnic que hi ha darrere d'un projecte com aquest".

Respecte a la relació entre el secretari amb l'Ajuntament, l'alcade va matisar que en Joan Maria Figueras "no té res al seu nom a l'Ajuntament i l'únic vincle que hi té és com a secretari". Va afegir que "no hi ha hagut cap adjudicació interessada" i va afirmar que "tinc un programa que a molts ajuntaments ja els agradaria tenir a un cost zero".

El desenvolupament de les diferents fases del projecte ha permès la creació d'una seu digital a la qual s'accedeix a través de la pàgina web de l'Ajuntament i que ha permès fins i tot facilitar el tràmit de confecció de les meses electorals per als comicis del pròxim 28 de novembre.