Parafrasejant Lluís XIV vostè pot dir: "El PSC de Girona sóc jo"?

En absolut. El PSC de Girona és moltíssima gent, algun miler si parlem de militants i un grapat de milers si parlem de simpatitzants o votants.

No té res de monarca absolutista?

De cap manera. Algú s'ho pot pensar, però ni m'agradaria ser-ho ni ho sabria fer.

Té ganes ja de deixar la política i tornar a la universitat?

La veritat és que no. Tot i que sempre he mantingut un fil amb la universitat, després de 31 anys dedicat a la cosa pública ja tindria tot el sentit del món que em jubilés aquí, dedicat a la cosa pública.

No li serà fàcil, perquè a les llistes del PSC gironí la renovació només apareix en els darrers llocs, mai en els que tenen opció de ser elegits.

Està escrit en algun lloc que la gent que es fa gran s'hagi de donar per amortitzada? Jo crec que no. La gent es manté o no en funció de la seva disponibilitat i la seva capacitat.

Però el votant sempre el veu a vostè al capdavant.

És cert que les sis vegades que vaig contribuir a confeccionar les llistes de les eleccions municipals era molt empipador ser jo la cara fixa i veure que els altres de la llista es renovaven. Però tots teníem clar que hi erem d'una forma precària i renovable. Jo també, tot i que en renovar com a candidat no m'ho aplicava.

Segons l'eslògan del PSC, " Ser català és treballar fort i tenir les idees clares". Hi ha gaires catalans a Catalunya?

He, he. Més dels que sembla aprentment. Hi ha molta gent que té clar que ha de treballar per guanyar-se la vida. Que sap que la cultura de l'esforç és important i que la política que té sentit té a veure amb la vida quotidiana i no amb segons quines coses buides de contingut.

Tots els membres dels governs on ha estat eren catalans?

Estic convençut que sí. I també és evident que un eslògan electoral expressa sintèticament una sola idea de què vol dir ser català, però ser català vol dir moltes altres coses. La identitat catalana té molts altres components a part del treballar fort i tenir les idees clares.

Tanmateix, seguint amb els eslògans de les tanques, hem de creure que Nadal no és ni independentista ni de dretes?

Nadal és catalanista -i el PSC també ho és-, socialista, federalista, progressista i d'esquerres. A les tanques hi han començat a aparèixer altres idees, però les que jo afirmo són aquestes.

Doncs el van qualificar com "l'alcalde més convergent del PSC", no sé si com a crítica o com a elogi...

Era un elogi, perquè la gent de convergència interpretava que jo representava la centralitat de la societat gironina i, per tant, els agafava espai. Però cada cop que m'ho deien, els recordava que un dia Pujol em va dir a la cara: "Nadal, tu ets un traïdor a la teva classe social".

No considera que pugui ser negatiu per la imatge independent del PSC portar Rubalcaba al míting central de Girona?

PSC i PSOE són dos partits diferents, i el PSOE ho sap. No sempre els complau, però ho accepten, i a nosaltres ens ve bé que a vegades vinguin dirigents del PSOE. Sobretot si són com Rubalcaba, que acaba d'assumir més responsabilitats en el Govern i a més a més és algú prestigiós i popular.

Descarta reeditar el tripartit de manera tan contundent com ho ha fet Montilla en diverses ocasions?

El president i candidat a la reelecció ha dit una cosa molt coherent: em sento orgullós de la feina feta pel meu govern. Tot el govern. I ha afegit que en les actuals circumstàncies i amb les condicions que posen els que fins ara han sigut socis de govern, no hi pot tornar a haver un govern amb ells. I dit així, té raó. Amb les condicions que posen els socis actualment no hi pot haver pacte de coalició.

Al País Basc han pactat PSE i PP per foragitar el dimoni de l'independentisme.

L'única coalició radicalment exclosa de l'imaginari col·lectiu del PSC és amb el PP. Diré més: que tothom tingui clar a l'hora d'anar a votar que el gran terratrèmol que ha representat per a la societat catalana la sentència de l'Estatut és culpa directa dels qui van presentar el recurs: el PP. Sense recurs no hi hauria hagut sentència.

I què hauria passat?

No hauria passat absolutament res. I l'autogovern de Catalunya avui seria immensament més fort del que és.

El PSC deu estar desitjant que Reagrupament i Solidaritat treguin força vots, no?

Al revés. Jo trobo poc estimulant que l'espai polític de l'independentisme es fragmenti. Però és un fet. I no hi ha gaire res més a dir, perquè no veig cap aportació rellevant dels uns ni dels altres.

CiU els acusa de joc brut amb el Cas Palau.

Qui ha portat que el Cas Palau se superposi al període electoral no és ningú de l'administració. Si la veritat del Cas Palau esquitxa Convergència, serà ara o d'aquí a un any, tant és. Des del nostre punt de vista no hi ha cap interès electoral, sinó un interès clar que prevalgui la veritat, que s'aclareixin tots els dubtes.

No anava Maragall tan desencaminat quan va parlar del 3%?

Va tocar un tema sensible. I no ho va fer punxant os, sinó punxant carn. Per això va fer ferida.

Coincideix que el Govern no ha comunicat prou la tasca que ha fet?

La suma de tota l'obra de govern no és suficient per assegurar un bon reconeixement de la ciutadania a aquesta obra de goven, cal alguna cosa més.

El Govern de Zapatero s'ha comportat sempre com un govern amic?

S'ha comportat com un govern amic gairebé sempre... però no sempre amb entusiasme desbordant. És a dir, en ocasions amb el fre de mà posat o amb inèrcies de l'aparell de l'estat que han impedit que l'amistat del govern Zapatero tingués una traducció àgil i flexible en matèria d'acords.

Parlant d'acords: Ryanair no en té prou amb l'acord actual i vol més diners per seguir a Girona.

S'ha de renovar l'actual conveni i s'ha d'aconseguir que la rebaixa de les taxes signifiquin un acord favorable per a l'aeroport de Girona.

És partidari de mantenir el projecte del nou Trueta malgrat que es discuteixi des d'alguns sectors?

L'actual Trueta és obsolet. I consti que arquitectònicament m'agrada, per tant em sap greu que s'hagi d'enderrocar. Però sé que allà no hi pot haver l'hospital que Girona necessita pel segle XXI. Els que parlen de mantenir l'actual o traslladar-lo a uns altres terrenys, parlen des de la incompetència.

També n'hi ha que estan contra la MAT.

S'ha d'acabar com més aviat millor, acceptant les al·legacions que ha fet el govern i amb els trams soterrats acordats. I se'ns ha de grantir per contracte que quan la MAT estigui acabada no hi haurà problemes de subministrament a Girona.

Posaria fre a les prostitutes que hi ha al costat de les carreteres?

L'explotació sexual de les persones s'ha de perseguir i castigar. En el comerç del sexe s'hi ha d'entrar igual a fons per la banda de l'oferta com per la banda de la demanda. Nosaltres som partidaris d'eliminar la prostitució dels espais públics, emprenent les accions normatives que ho assegurin. També s'ha de dotar de més poders els ajuntaments.

Algú deia que el traspàs dels trens de Cercanías només ha canviat que ara es diu Rodalies [era el candidat del PP, Enric Millo].

La persona que diu això no sap de què parla. Així de simple. S'ha notat en moltes més coses, evidentment encara no prou.

S'ha de lluitar perquè Ikea s'instal·li a Girona i no a Tarragona?

Les grans companyies busquen bons emplaçaments, i aquí n'hi ha... com a Tarragona. Depèn d'Ikea. Si bé estarà bé, però si no, no serà cap fracàs.