El restaurant Miramar de Llançà ha guanyat una segona estrella Michelin de la prestigiosa guia francesa. L'establiment de Paco Pérez afegeix una estrella a la que ja havia aconseguit el 2006 i, de fet, el de Llançà és l'únic restaurant de la província de Girona que enguany l'aconsegueix -però tampoc cap gironí en perd-, després de la presentació de l'edició 2011, celebrada ahir a la nit a Sant Sebastià.

La notícia d'aquest reconeixement va agafar Paco Pérez a Barcelona, que es trobava sopant en un restaurant. Exultant, emocionat, agraït... Pérez va atendre la trucada de Diari de Girona per recordar la seva família -especialment la dona-, els amics, el grup de treball... tot el que pot passar pel cap en un moment com aquest. Però una trucada va interrompre l'incipient conversa amb el "dos estrelles". Era un dels germans del Celler de Can Roca. "Perdona, m'està trucant en Joan Roca... com imaginaràs...". No feia falta dir res més. El Celler és un "tres estrelles", l'elit de la guia, i la seva trucada passava per davant de qualsevol.

De retorn a la conversa, amb el continu so de fons d'un telèfon sonant, Pérez es va mostrar, sobretot, agraït. Les felicitacions li van anar arribant a mesura que passaven les hores, com va reconèixer. Intentant mantenir el cap fred, el guardonat va assegurar que "aquest és un moment de molta felicitat, per la meva dona, la més important". A continuació, va ser el torn d'agrair "el meu grup de treball, els amics, els clients... i per al poble de Llançà", va dir tancant els agraïments. Per arribar fins aquí, el secret és "treballar cada dia, millorar cada dia, i si vénen i ens han donat una segona estrella", diu, l'únic que canviarà "és que continuarem cada dia per millorar, seguir treballant com fins ara".

Cap restaurant gironí ha perdut una estrella i la suma d'establiments que ja en poseeixen indica, segons Pérez, que "Girona és capital de la gastronomia. Fixa't com una província de tants pocs habitants té tants grans restaurants", va finalitzar el xef especialitzat en cuina marinera d'avantguarda.

La nota destacada d'ahir van ser els quatre nous "dos estrelles", inclòs Pérez, que són: Azurmendi, de Larrabetzu (Biscaia); Ramón Freixa, de Madrid, i Calima, de Dani García (Marbella). En canvi, perd la segona estrella l'Abac, de Barcelona. Amb tres estrelles no hi ha novetats i es mantenen Juan Mari Arzak, Santi Santamaría, Ferran Adriá, Martín Berasategui, Carme Ruscalleda, Pedro Subijana i Joan Roca.

Amb primera estrella trobem els barcelonins Caelis, Dos Cels, Hisop i Moments; Capritx, de Terrassa; Ferrero, de Bocairent (València); Gadus, de Cala d'Or i Zaranda", a Llucmajor, tots dos a Mallorca; els gallecs Albada, a A Corunya, i Maruja Limón, a Vigo. També Venda Moncalvillo, a Daroca de Rioja; Mirador de Ulía, a Sant Sebastià; Kabuki, a Madrid; Aponiente, a el Puerto de Santa María; Santo, a Sevilla; Arrop, a València, i Ikea, a Vitòria.

Finalment, entre els destacats que han perdut l'estrella hi ha els barcelonins Abac, de Jordi Cruz, Feixa Tradició, el veterà Hispània de Dolors i Paquita Reixach (Arenys de Mar) o bé, una sorpresa grossa, el restaurant la Casa Marcelo, a Santiago.