El Pagesos per la Dignitat Rural Catalana (PDR.Cat) van anunciar ahir que volen que les esquelles passin a ser patrimoni sonor, com ja va passar fa uns mesos amb el so de les campanes. Per això, els pagesos van organitzar una esquellada popular al cul de la lleona de la ciutat de Girona. "No és res que puguem tocar ni tampoc olorar, però fa que les nostres vides tinguin més sentit. No les veiem, però ens marquen el ritme del nostre dia a dia", asseguren.

Les campanes són patrimoni sonor des del mes de febrer d'aquest any i, ara, els pagesos volen iniciar una campanya perquè les esquelles també ho passin a ser. En aquest sentit, van anunciar que han començat un llarg recorregut per recollir firmes i portar la proposta al Parlament de Catalunya perquè en un futur pugui arribar a ser una realitat. Els representants del PDR.Cat creuen que "les campanes són la identitat dels pobles i les esquelles l'entorn de molts d'aquests pobles".

El partit creu que l'actual ritme de vida està "robant" molts dels seus béns i per això volen protegir aquest. "A les nostres comarques ens estan robant els minuts, les estones, al cap i a la fi, el temps i la veu del nostre poble. I per això, no volem que ens robin també el so de les esquelles", van reivindicar els pagesos. A més, van destacar que si les esquelles fan soroll vol dir que hi ha pagesos i ramaders treballant. "Si les esquelles fan fressa, vol dir que hi ha bestiar. Si hi ha animals, hi ha ramaders que viuen al territori. Mentre els pagesos es puguin guanyar la vida vivint de la terra, preservarem el paisatge", van afirmar els pagesos.

Finalment, van anunciar que la primera cosa que faran passades les eleccions és anar a la conselleria d'Educació per demanar que es proposi una assignatura de pagesia catalana. Des del PDR.Cat també van proposar oferir una xarxa de ramaders i agricultors que obriran les seves portes per explicar què fan als nens. Creuen que l'"acostament entre aquests dos móns evitarà moltes faltes de respecte" que es troben a les seves comarques. L'acte d'ahir, amb la presència de nens i joves va ser el tancament de campanya d'aquest partit dedicat al món rural.