La Sindicatura de Comptes ha detectat que l'anterior govern de Tossa de Mar va contractar dos crèdits de manera irregular per valor de 5,9 milions d'euros l'octubre del 2006. L'organisme conclou que l'equip de govern, format pel PSC i ERC, va cometre diverses il·legalitats a l'hora de sol·licitar els crèdits de 4,7 milions i 1,17 milions d'euros. Entre aquestes, destaca que hipotecava el futur del municipi o que es demanava per realitzar inversions i part d'aquestes no s'han dut a terme finalment.

L'Ajuntament de Tossa de Mar, actualment governat per CiU, va fer públic ahir l'informe de la Sindicatura de Comptes sobre aquestes operacions de crèdit efectuades per l'antic govern, amb Pilar Mundet d'alcaldessa. L'informe de fiscalització tenia per objecte determinar si la contractació dels dos crèdits s'havia fet seguint la normativa vigent.

El document se centra, doncs, a estudiar el detall de les dues operacions. D'entrada, la Sindicatura de Comptes fa referència al primer crèdit, de 4.777.060 euros. D'aquests, l'anterior govern de Tossa en va justificar poc més de 3 milions per la necessitat de fer front a les inversions realitzades en anteriors exercicis. L'informe, però, recull que no hi ha cap llei que permeti als ajuntaments contractar crèdits per aquestes finalitats i justificar-los en l'exercici corrent. A més, la Sindicatura també fa referència al fet que l'anterior govern havia dit que necessitava els diners perquè el 2005 s'havia tancat amb pèrdues de 2.294.635 euros. En canvi, l'informe determina que el pressupost d'aquell any es va cloure amb un romanent de tresoreria positiu de 2.853,06 euros.

D'altra banda, l'informe de la Sindicatura recorda que la llei estableix que abans de recórrer al banc s'ha "d'esgotar la possibilitat de reduccions de la despesa". Un procediment que la sindicatura assegura que l'antic govern no va utilitzar. S'afegeix, a més, que un cop esgotat el procediment de reducció de despesa, el consistori pot demanar un crèdit "sempre que aquest quedi cancel·lat abans de la renovació de la corporació", és a dir, abans del canvi de legislatura amb l'objectiu de no hipotecar els futurs governs. En canvi, el crèdit contret per Mundet tenia una durada de dotze anys.

Pel que fa a la resta d'aquest primer crèdit (1.758.501 euros), l'Ajuntament els va obtenir amb l'argument que es destinarien a finançar inversions de l'any 2006. La Sindicatura de Comptes considera, però, que aquest objectiu no es va acomplir. "A la fiscalització realitzada s'ha detectat que, per a una mostra del 85,7% de les inversions, el grau d'execució ha estat del 64,1%, i fins i tot que algunes d'aquestes no es van executar", recull l'informe.

Finalment, respecte el segon crèdit, que pujava a 1.170.370 euros i anava destinat a "finançar la desviació d'estalvi corrent", la Sindicatura conclou que la contractació es va fer de manera fraudulenta, perquè no s'adequava a la normativa.

Per altra banda, el PSC assegura que la sindicatura no té tota la documentació de l'ajuntament, perquè el govern ha omès papers. "Des del PSC de Tossa tenim la plena confiança que la tramitació s'ha ajustat a la legalitat vigent, tal i com demostraran els documents que s'han omès quan el procediment ens permeti aportar-los davant del Síndic i del Jutge", assegura el partit en un comunicat. A més, el PSC defensa que "els procediments que va seguir l'Àrea econòmica de l'Ajuntament van ser en tot moment els autoritzats pel Departament d'Economia i Finances de la Generalitat, responsable de la tutela del Pla de Sanejament Econòmic del Consistori".

"Ens sentim impotents davant de tanta acusació", va afirmar la portaveu del PSC Pilar Mundet, que va recordar que fins ara no els han deixat presentar al·legacions, tot i que les tenen preparades. Mundet va assegurar que la documentació demostrarà per exemple que el romanent de tresoria sí que era negatiu.