Analitzar resultats electorals es pot fer des de molts punts de vista. De fet, estàvem acostumats a veure, pel que fa a eleccions generals i al Parlament de Catalunya, com sovint guanyava tothom. Ja sigui per haver aconseguit un o dos escons més que en eleccions anteriors, per haver baixat menys del que els pronosticaven els sondejos, per, tot i perdre escons, poder incidir en la formació de governs, etc., aquests darrers anys, partits en general i politics en particular, ens havien acostumat a la, gairebé, inexistència de vençuts.

Aquesta vegada, però, tant el PSC com ERC, amb matisos i estils diferents, s'han declarat perdedors de les eleccions assumint la derrota. El PSC donant la cara a través del president en funcions, el sr. Montilla, d'una manera immediata i inequívoca. ERC amb una lleugera incertesa i demora, almenys pel que fa a l'assumpció de responsabilitats per la desfeta. De fet, durant els propers dies, encara no està clar si assistirem a la confirmació del Sr. Puigcercos com a líder del seu partit o al seu relleu.

És poc fiable fer lectures municipalistes del resultat d'unes eleccions al Parlament i menys d'unes generals. Però m'he entretingut fent alguns càlculs i repassant algunes dades per si algú les considera d'interès.

D'una banda, sis municipis de la Selva (Massanes, Maçanet, Sils, Vidreres, Blanes i Lloret) estan entre els quinze pobles gironins més abstencionistes. Concretament Lloret, amb un 51%, ha assolit l'abstenció més elevada de tota la demarcació de Girona. D'una altra, amb l'extrapolació dels resultats del diumenge, a Blanes CiU obtindria 9 regidors, el PSC 6, el PP 3, IV-EuA 2 i ERC 1. I a Lloret CiU n'obtindria 10, PSC 5, PP 4, IV-EUiA 1 i ERC 1.

Repeteixo, les municipals són (seran) una altra cosa. Entre altres motius, per la incidència que poden tenir en els resultats, el debut d'una jove candidatura independentista (CUP) a Blanes, la presencia de partits locals de caire populista i/o demagògic com el PDB a Blanes i el GRILL a Lloret o la capacitat de Ciutadans per millorar les xifres actuals que els acostarien a l'obtenció d'alguna regidoria. Uns mesos de treva (?) i tornem-hi!