Quan CiU arribi al Govern de la Generalitat té la intenció de rectificar alguns projectes aprovats pel tripartit. El secretari general d'Unió Democràtica (UDC) de Catalunya, Josep Maria Pelegrí, va manifestar ahir a Girona que buscaran recuperar el consens amb el territori amb projectes com el del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Des de la formació entenen que en aquest cas hi ha hagut un excés de protecció que va en detriment d'una pblació que ha de viure de la terra. En aquest sentit, Pelegrí va apuntar que això ha estat una "desconsideració al territori per part del tripartit".

El secretari general d'UDC va recordar que l'actual Govern en funcions "només va acabar acceptant una seixantena d'al·legacions" i va aprofitar l'exemple de l'aprovació del Parc Natural del Montgrí com un "exemple de com no s'han de fer les coses". "Hi ha 1.600 persones afectades per aquest espai a les quals no s'han contestat per part de la Generalitat i això és una desconsideració que es fa cap al territori i cap a les persones", va indicar.

Des d'Unió, però també en boca de la federació que governarà a partir de gener, Pelegrí va incidir en la idea que "això és un exemple molt emblemàtic del que es pot fer en política i del que s'ha de fer molt diferent". I va afegir que hi ha d'haver "consens", que s'ha d'establir "relació amb el territori" i que s'ha d'"entendre el territori que necessita viure de la terra". El Parc Natural, aprovat al Parlament el passat 13 de maig, protegeix 8.192 hectàrees, de les quals 2.037 són marines, on s'inclouen dues reserves naturals parcials, a les Medes i als Aiguamolls del Baix Ter, i una reserva natural integral a la zona emergida de les illes Medes.

Des d'Unió van explicar que en la "mesura que es pugui s'ha de refer el que va quedar penjat" i, de la mateixa manera, "recuperar la voluntat de la ciutadania". En una clara crítica a la conselleria de Medi Ambient de ICV va concloure que "no hi ha d'haver un excés de protecció del territori, sinó que la gent pugui viure de la terra com sempre ho ha fet".