Un terratrèmol de 3,9 grau de l'Escala de Richter i amb epicentre a Caldes de Malavella (segons l'Institut Geològic de Catalunya) va sorprendre molts gironins de diversos municipis quan passaven pocs minuts de les set del matí (7.08 hores). Bombers i Mossos d'Esquadra, i els mateixos veïns, van confirmar que no s'havien produït danys materials. Els testimonis parlen d'un moviment "sec" i "intens" semblant al xoc d'un cotxe contra una paret o una "explosió", i que va durar escassos segones. Selva i Gironès han estat les dues comarques on el moviment sísmic ha estat més percebut. Algunes persones van sortir al carrer per saber que havia passat.

Ahir, a mig matí, era relativament senzill trobar persones, en municipis com ara Fornells, Riudellots, Cassà, Llagostera i Caldes, que havien estat despertades pel moviment sísmic en un diumenge amb força gent al carrer per ser el darrer festiu abans del dia de Nadal. Ho explicaven amb passió i, a vegades, sense obviar detalls de la vida familiar. Els que no havien estat despertats, coneixien algú que podia servir de testimoni. Gairebé tothom coincidia que el terratrèmol havia provocat un trontolleig dels vidres i objectes sense que anés més enllà. Hi havia testimonis que no van relacionar, fins després, el succés amb un moviment sísmic. Hi havia diferents versions inicials: "havia caigut alguna part de la casa" (Joan i Laura Pareda, de Fornells de la Selva); "queia una paret" (Àngel Redondo, d'Aiguaviva); "un accident de cotxe (Joaquim Cubarsí, Riudellots de la Selva, i Esteban Baró, de Caldes de Malavella); "explosió en el polígon" (Joaquim Llaràs, també de Riudelllots); "la mare havia caigut del llit" (Joan Cabarrocas, Llagostera); "pas d'un camió" (Roser Dilmé, Caldes de Malavella)... Maria Cruz Redondo, que resideix al barri de Sant Narcís de Girona, va observar, en el moment del moviment sísmic, que "alguna cosa es movia".

Fira de Nadal

Caldes de Malavella celebrava ahir la quarta edició del Mercat de Nadal a fi de dinamitzar el comerç local i realitzar les darreres compres abans de Nadal. Era, de llarg, el tema de conversa entre els residents. Un grup d'adolescents explicaven les seves vivences: Míriam López, que va viure el succés dormint, van sentir "com un tro". Posteriorment, ho va relacionar amb un terratrèmol. Marina Campoy era molt explícita: "semblava que la casa queia". Després, va recordar el terratrrèmol de 2008. Íngrid Fauchs pensava que el moviment sísmic formava part d'un "somni". Però no era així.

Llagostera

L'alcalde de Llagostera també va ser un dels testimonis dels fets. En declaracions a l'Agència Catalana de Notícies, Fermí Santamaria va sentir com les portes de casa seva es movien a manera d'una "gran ventada". També ho va descriure com una "gran explosió", de curta durada. Alguns veïns del municipi li van comentar que el terratrèmol havia fet moure mobles en alguns dels seus habitatges.