El terratrèmol de 3,7 graus a l'escala de Ritchter registrat el passat diumenge a Caldes de Malavella ha estat el més intens que hi ha hagut a Catalunya en els últims dos anys i cinc mesos. Segons dades de l'Institut Geològic de Catalunya, ens hem de remuntar fins el 16 d'agost de 2008 per trobar un sisme de magnitud similar. En aquella ocasió el terratrèmol, de 3,8 graus va tenir lloc al Maresme només un mes després que se'n registrés un altre d'igual a Sant Feliu de Buixalleu.

I és que Catalunya és una zona amb una activitat sísmica moderada degut al seu emplaçament en una zona de col·lisió entre les plaques tectòniques d'Europa i Àfrica. Aquest 2010 hi ha hagut, només a la demarcació de Girona, un total de 45 terratrèmols. Aquesta xifra es troba bastant per sota de la setantena de sismes que hi va haver el 2009, però segueix essent un clar indicador de l'activitat tectònica que hi ha a casa nostra.

Una vegada més, les comarques que van registrar el major nombre de sacsejades van ser les de La Selva, Ripollès i Cerdanya. En la primera es van detectar un total de 22 terratrèmols i si exceptuem el de diumenge, tots els altres van ser de baixa intensitat (no més d'un grau a l'escala de Richter). El mateix passa amb els del Ripollès (11 terratrèmols) i la Cerdanya (8). La llista la completen les comarques de la Garrotxa i l'Alt Empordà amb dos sismes cadascuna, tots de baixa magnitud.

Les dades de l'Institut Geològic indiquen que exceptuant Febrer i Març, en tots els mesos de 2010 hi ha hagut terratrèmols a la demarcació de Girona, i la freqüència ha augmentat sobretot a partir de la segona meitat de l'any. En aquest sentit, el desembre ha estat, amb 9 terratrèmols, un dels més prolífics, i bona part d'aquests són rèpliques del sisme de Caldes de Malavella. En poc més d'una hora es van produïr en aquesta localitat sis sacsejades més provinents del sisme detectat a les 7 del matí, però segons destaquen des de l'Institut Geològic, "no van ser de gran importància i no van provocar danys".

Sotrac a partir de 2,8 graus

Malgrat l'elevat nombre de terratrèmols que hi ha a la província de Girona, la gran majoria són de tan poca intensitat que no es solen notar. Fonts de l'Institut Geològic destaquen que la força d'un sisme es comença a fer evident a partir dels 2,8 graus a l'escala de Richter. És en aquest punt que els objectes de menys pes comencen a sacsejar-se degut a la vibració que provoquen les plaques tectòniques.

Entre els 4,5 i 5 graus el terratrèmol comença a ser intens i pot provocar les primeres destrosses materials, tant en objectes lleugerscom en estructures d'edificis.

Sense anar més lluny, el sisme de més magnitud que hi ha hagut a en els últims 20 anys va tenir lloc l'any 2004 a Ripoll. Tot i que no es van lamentar ferits, alguns edificis van quedar malmesos.