Els pescadors del port de Palamós tardaran en oblidar el 2010. La confraria d'aquesta localitat va registrar al llarg d'aquest període unes pèrdues de 3 milions d'euros aproximadament, una xifra que reflexa el mal moment que atravessa el sector. Tal com indica el seu patró major, Francesc Benaiges, ?l'any passat va ser "molt dolent" per diversos factors: a la gravetat de la situació econòmica es van afegir un seguit de calamitats climatològiques que van impedir tant la sortida de les embarcacions com l'arribada de peixos.

De fet, segons Benaiges, aquest és el principal factor que atribueix a la nefasta temporada d'enguany. Segons va destacar ahir, la flota de barques del port va sortir un 15% menys de dies en comparació amb altres anys. "Els diversos temporals que hi ha hagut al llarg de l'any, com les nevades de març, han fet que molts cops les nostres embarcacions s'haguessin de quedar a port", va afegir. Això s'ha acabat traduint en un 20% menys de captures que, sumat a les despeses en manteniment i carburant, ha portat un dèficit de 3 milions d'euros.

Benaiges va destacar que "aquest any hem notat molt aquest factor, però també la crisi econòmica ens ha estat fent mal". Tot i que la davallada en les vendes de peix no ha estat tan prounciada en aquest sector, els pescadors reconeixen que el lleuger descens de la demanda no ajuda a pal·liar una situació difícil com aquesta.

En una situació semblant es troba el port de Sant Feliu. El Patró Major dels pescadors ganxons, Carmelo Martínez, afirma que "ja portem uns anys que el consum i vendes peix va a menys, però fins ara es podia compensar ja que el preu dels productes augmentava. Ara però, no ho podem recuperar d'aquesta manera perquè arriben moltes quantitats de seitons i sardines d'altres llocs com ara Itàlia o Croàcia".

El condicionant que suposa l'arribada de productes de fora s'ajunta amb el llarg i costós manteniment de les embarcacions fins al punt que la flota del port de Sant Feliu ha hagut de reduir despeses limitant al màxim les reparacions i administrant bé els recursos de les embarcacions per gastar el menys possible.

Pessimisme de cares al futur

Les previsions de les confraries del Baix Empordà per a aquest 2011 no són gaire optimistes. Tant Baneiges com Martínez coincideixen en afirmar que en aquest sector mai es pot saber del cert com aniran les coses, ja que va molt en funció del temps i de l'evolució del mercat. No obstant això, segons indica Benaiges, "pitjor del que estem ara ja no podem estar. Si la meteorologia aguanta o trobem unes bancades extraordinàries de peixos podem remuntar el sector, però això no ho podrem saber fins que passi".

Per la seva banda, Martínez preveu que la temporada que ve anirà "en la mateixa línia que la del 2010" i que dependrà "d'algun cop de sort", però afegeix que "la cosa no pinta massa bé".

Actualment el port de Sant Feliu compta amb una flota de 7 vaixells grossos dedicats a la pesca del seitó i la sardina fonamentalment. El de Palamós, de més volum, té 33 barques d'arrossegament i 30 barques d'art menor que centren l'activitat principal en la pesca de la gamba.

Tot i que el port de Palamós és un dels més grans de les comarques gironines, la situació actual ha fet que tres embarcacions ?haguessin de plegar per falta de recursos. Benaiges considera que de moment els ajuts que reben els pescadors provinents de les administracions aguanten però alerta que un altre any com el de 2010 pot comportar problemes més greus. Pel que fa a la dinamització del port, el patró major va reconèixer que "potser sí que caldria dinamitzar-lo més, però hi ha iniciatives com l'Espai del Peix que estan essent molt positius perquè la gent s'apropi al sector".