Quant les coses empitjoren es diu que "sempre plou sobre mullat". Això podria aplicar-se al moment pel que travessa el sector forestal. I es que mentre la crisi afecta als silvicultors del país arran de l´entrada de fusta provinent de França perquè es mes barata i de millor qualitat, motiu pel qual no val la pena netejar el bosc perquè es perden diners, ara cal sumar-hi l´espoliació de productes sense permís dels titulars de les finques i, en conseqüència, sense pagar res.

El Consorci Forestal de Catalunya, amb seu a Santa Coloma de Farners, critica que ja fa temps que han de conviure amb un fenòmen que cada vegada va a més. Els càlculs efectuats per aquesta entitat indiquen que a la demarcació de Girona (indret on es concentren la gran majoría de boscos pinyers de Catalunya) les pèrdues arran dels robatoris han superat el milió d'euros aquest any.

Segons l'enginyer del Consorci Forestal, Josep Maria Tusell, això suposa un cop molt dur per el sector ja que els lladres normalment s'emporten els productes abans que comenci la temporada. En aquest sentit, del rendiment que genera aquesta activitat "se n´aprofiten persones que no tenen res a veure amb la gestió de les nostres explotacions". És per això que els silvicultors es veuen obligats a deixar de recol·lectar aquests productes.

Davant d'aquesta situació, Tusell denúncia la "desprotecció" per part del Govern i la "falta d'interès" que té per aquests assumptes. A aquest fet se li suma una falta d'una regulació real d'accés al medi rural que fa que "la situació d'indefensió s'accentui".

De fet, fa dos anys el Consorci ja va proposar al Govern una modificació de les normatives actuals sobre aquest tema però "en aquest temps encara no hem obtingut resposta". La majoria de vegades els lladres entren en boscos de propietat i s'emporten totes les pinyes per la posterior venda de pinyons.

Els càlculs efectuats pel propi Consorci reflexen que el volum mitjà d'una collita anual assoleix els 23 milions de quilos anuals. Això es tradueix en un valor de mercat de 7,6 milions d'euros si es té en compte que el preu mitjà de la pinya ronda els 0,33 euros per quilo. Tal i com indica Josep Maria Tusell, els propietaris reinverteixen bona part d'aquests beneficis en la conservació i neteja de les propietats forestals i alerta que la falta d'aquests ingressos els pot causar a la llarga greus problemes als boscos.

L'agreujant de la situació es que als robatoris de pinyes pinyoneres cal afegir-hi els de bolets, castanyes i espàrrecs. Un estudi del Centre Tecnològic Forestal indica que el potencial de producció solament de rovellons en el Prepirineu és de 231.000 quilos a l'any equivalents a 6,9 milions d'euros sobre la base d'un preu mitjà de 30 euros el quilo.

Tusell suggereix que si es controla la caça i la pesca a través d'una llicència de pagament, també es podria fer amb els recol·lectors de fruits de propietat privada "perquè el Codi Civil català especifica que el que s'agafa sense autorització del titular de la finca constitueix un robatori penat per Llei". Josep Mataró, president de l´Associació de Propietaris del Montseny, explica que "si el recolzament de l´Administració per la seva absència en referència a subvencions, vigilància i control, la silvicultura desapareixerà i els boscos es convertiran en una selva per l'abandonament de l´activitat, que vol dir el 61 % del territori català perquè es forestal".