Figueres i Roses han impulsat un projecte, apadrinat pel cuiner Ferran Adrià, que contempla diverses rutes culturals entre ambdues poblacions i que, a més, busca la complicitat del Museu Dalí perquè el milió de persones que visiten anualment aquest espai "pernoctin a l'Empordà, perquè necessiten més temps".

Els alcaldes dels dos municipis, Santi Vila i Magda Casamitjana, van signar ahir a l'Escola d'Hostelaria de l'Alt Empordà el conveni de col·laboració per a la iniciativa que conclourà la fase de planificació el proper mes de juny. Sota el nom de "Terra de genis", el projecte espera comptar amb el suport de la Fundació dedicada al pintor i, segons Vila, la idea és que la gent que el visita no marxi un cop l'ha feta.

Casamitjana va insistir ahir en la importància del suport del prestigiós xef en el projecte i va voler recordar que construirà una edificació al Parc Natural del Cap de Creus que albergarà la Fundació, que va descriure com el "Guggernheim de l'Empordà".

Les rutes s'estructuraran a l'entorn de quatre eixos: els parcs naturals, el mar, la gastronomia i el patrimoni cultura. Sigui com sigui, Casamitjana va insistir que ?"l'objectiu és el dinamisme turístic per desestacionalitzar aquest sector".

En aquest sentit, Vila considera que es tracta d'aprofitar els grans noms de la zona, però també el seu patrimoni, entre el qual va destacar el del castell de Sant Ferran de Figueres. A més, Vila va afirmar que l'arribada del tren d'alta velocitat ha transformar la ciutat i el seu entorn "de perifèria a centralitat; així que no hi ha hagut mai tantes cartes per jugar com ara.