El Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural ha tirat endavant la delimitació de l'espai de domini públic (atermanament) dels canals d'Empuriabrava, que afecta uns 4.000 propietaris de Castelló d'Empúries. Els amarradors, fins ara amb títol de propietat, passaran a ser una concessió a trenta anys. També es veuran afectades les propietats, des dels canals fins a sis metres terra endins, que es considera la zona de servitud. En aquest cas es reconeix el dret de propietats actuals, la legalitat de les construccions i que no s'enderrocaran, però s'haurà de demanar permís si pretenen fer algun canvi a la zona afectada. L'Ajuntament i l'Associació de Veïns ja ha anunciat que presentaran un contenciós a l'Audiència Nacional. Una primera estimació de l'Associació xifra en 100 milions d'euros les pèrdues econòmiques.

El conflicte s'arrossega des de fa més de tres anys, quan Costes va decidir delimitar l'espai de domini públic a l'entorn dels canals de Santa Margarita i Empuriabrava malgrat que la llei que empara els atermanaments s'havia aprovat vint anys abans. La situació genera alarma entre la població, que defensa que es perden les propietats i des de l'administració que considera que en els dos casos qui té competències és la Generalitat. A Roses, l'atermanament es va aprovar fa mesos i des del 23 de desembre de 2010 ho està el d'Empuriabrava, encara que fins ahir l'Ajuntament no en tingués constància. De fet, dimecres, representants municipals explicaven a Diari de Girona que la setmana vinent viatjarien a Madrid, on s'entrevistarien amb responsables del ministeri i entre altres qüestions volien saber com estava la tramitació de les al·legacions. Al juliol va vèncer la pròrroga d'un any que s'havien donat per resoldre les al·legacions. Ahir, sense que encara se'ls hagi comunicat oficialment, coneixien l'acord signat pel director general de Sostenibilitat de la Costa i del Mar, Pedro Antonio Ríos Martínez.

L'alcalde, Salvi Güell, ha explicat que s'han acceptat algunes de les al·legacions i altres no, i que s'espera donar més detall una vegada analitzat el document. Ara bé, les acceptades no canviarien l'atermanament que es tira endavant i s'ha decidit emprendre accions per "salvaguardar els drets del municipi i dels propietaris afectats per aquest acte". Això suposarà interposar un contenciós administratiu contra les al·legacions no acceptades. Es tracta de les competències sobre la marina que Castelló creu que són de la Generalitat. També, segons detalla l'alcalde, "la possible responsabilitat administrativa derivada de la compra-venda de propietaris d'amarratges (que ara tindran una concessió i no una propietat), la manca de motivació jurídica d'aquest atermanament (fins ara no se n'havien fet als canals) i la manca de concreció en relació a l'atorgament de concessió i terminis (pels propietaris d'amarratges)".

Des de l'Associació de Veïns d'Empuriabrava, el president, Tim Pelters, ha informat que s'han tingut les primeres converses prèvies amb els advocats per preparar les denúncies tant de forma col·lectiva com donant suport individual als propietaris. D'altra banda, s'espera que en breu es convoquin accions de protesta. Pelters admet que estan "molt preocupats". En el tema dels amarraments suposa perdre la propietat d'un bé que s'ha adquirit. En el cas dels habitatges, manifesten que perdran valor econòmic perquè estaran part d'elles subjectes a la zona de servitud. En conjunt es considera una important pèrdua econòmica que tindrà repercussions a la població.

Diversos grups han portat a terme en els darrers mesos actuacions parlamentàries. Ahir, el president del PP de Girona i portaveu del grup al Parlament, Enric Millo, ho qualificava de "greu error" i instava l'Estat a rectificar.