Una família de Vilafant va presentar ahir als jutjats de Girona una denúncia per presumpte negligència mèdica de l'hospital de Figueres, a qui culpen de la mort d'una dona de poc més de seixanta anys. Segons afirmen, la dona va patir danys a diversos òrgans després que amb una colonoscòpia li perforessin dues vegades el colon. La pacient, que va ser enviada en estat greu a l'UCI de l'hospital Josep Trueta, va morir la matinada de diumenge.

El fill de la víctima ha explicat que el 10 de gener, a mitja tarda, la seva mare va acudir a l'hospital figuerenc perquè li practiquessin una colonoscòpia (una exploració mitjançant la introducció per l'anus d'un tub amb una càmera que permet la visualització directa de tot l'intestí gros i la part final del prim).

Segons afegeix, dues hores després de l'exploració, van dir-li que ja podia marxar cap a casa, tot i que tenia dolor i febre. Segons la família, la doctora els va informar que era normal. La mateixa nit, la pacient va desplaçar-se al servei d'urgències del centre sanitari amb forts dolors. Se la va atendre, però els familiars exposen que se'ls va comunicar que no se li podria practicar un TAC (una exploració del cos per raig X) fins al matí.

A les vuit es va procedir a realitzar-la i va permetre veure que la dona tenia una doble perforació al colon, assenyala el fill. Per això, se li van haver d'extirpar 15 centímetres del colon i va patir una infecció a diversos òrgans. La situació es va agreujar i el centre sanitari va decidir derivar la pacient al Trueta, on va estar ingressada a la unitat de cures intensives fins a la matinada de diumenge, que va morir.

La família explica que, abans del tràgic desenllaç, va intentar obtenir els informes mèdics de la pacient per conèixer amb detall la situació que havia dut la seva mare a una situació tan greu. Després de la negativa del centre, que els hauria informat que l'havia de sol·licitar l'afectat, la família va esperar que la dona es recuperés. La matinada de diumenge, però, va morir i van decidir iniciar accions legals. L'advocat de la família ha informat que ahir al matí es va presentar una denúncia al jutjat de Girona per una possible negligència mèdica de l'hospital figuerenc. Ara, el jutjat haurà de decidir si s'admet a tràmit i posteriorment si se'n deriva responsabilitat penal. L'autòpsia a la veïna de Vilafant s'havia d'haver practicat ahir, segons la família, per poder enterrar el cadàver, però l'hospital no havia fet arribar encara els informes al jutjat i s'està a l'espera que ho faci.

L'hospital de Figueres, amb qui es va posar en contacte ahir Diari de Girona, ha declinat fer cap tipus de declaració sobre aquest cas.