La setmana del 28 de febrer al 4 de març serà la primera de les noves vacances escolars d'hivern a Girona. La primera i amb tota probabilitat l'última, ja que la nova consellera d'Ensenyament, Irene Rigau (CiU), no combrega amb la reorganització del calendari aprovada pel tripartit. Aquest curs, però, les classes s'interrompran d'aquí a un mes i les famílies han de trobar alternatives per ocupar el temps d'uns alumnes que seran a casa en un període sense vacances laborals.

La nova fragmentació del curs promoguda per l'exconseller Ernest Maragall (PSC) es va presentar amb la promesa d'ajuts econòmics als ajuntaments i a les associacions de mares i pares d'alumnes perquè organitzessin activitats d'oci durant l'anomenada setmana blanca. D'entrada, tant les entitats municipalistes com els col·lectius de pares i mares es van mostrar reticents amb la mesura, tant perquè qüestionaven que la responsabilitat de l'organització hagués de recaure en ells com per les dificultats econòmiques d'assumir-ho. Sigui com sigui, el Govern anterior va aprovar una partida de 800.000 euros en subvencions que ara CiU ha reduït fins a 240.000. La Federació d'associacions de pares i mares de Catalunya (Fapac) ja trobava insuficient la partida inicial i ara encara ha valorat de manera molt més negativa la retallada del nou govern.

Cost de 100 euros setmanals

La seva presidenta, Imma Fuyà, ha lamentat que la quantitat que pertocarà a cada AMPA serà irrisoria. Per deixar-ho clar, Fuyà va assenyalar que un casal que ofereixi activitats normals costa almenys 20 euros diaris per alumne; és a dir, 100 tota la setmana.

Per conèixer la cobertura de la setmana de vacances, Fapac de Girona va preguntar les intencions dels ajuntaments i, fins ahir, només 10 havien contestat informant de l'activitat promoguda al seu municipi. L'entitat també ha enquestat les seves AMPA federades i, a un mes de l'aturada escolar, 51 han confirmat que prepraran alternatives lúdiques. En canvi, 28 han informat que no organitzaran res, cosa que no significa que l'Ajuntament de les seves poblacions no se'n faci càrrec.