El Síndic de Greuges de Catalunya veu discriminatori el nou criteri de desempat introduït pel Departament d'Ensenyament en la preinscripció per al curs vinent i ha demanat que es retiri. Es tracta d'assignar 5 punts, en cas d'empat, a aquell alumnat que hagi tingut pares, tutors legals o germans escolaritzats en el mateix centre escollit per al curs 2011-2012.

La sindicatura que dirigeix Rafael Ribó considera que la mesura aprovada pel nou Govern de la Generalitat vulnera la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) perquè "introdueix una discriminació per raó de naixença", ja que els fills de les famílies nouvingudes no es podran beneficiar de la bonificació prevista per resoldre una situació d'empat. El Síndic adverteix que pot tenir efectes negatius tant pel que fa a l'equitat del sistema educatiu com a la seva cohesió social, perquè complica aconseguir que tots els centres educatius -públics i privats concertats- es coresponsabilitzin en l'escolarització i en la integració de tots els col·lectius. És més, l'informe de l'organisme encapçalat per Ribó alerta que primar els alumnes amb familiars que hagin estudiat a l'escola o l'institut triat com a primera opció "pot contribuir a reproduir les desigualtats dels grups socials en l'escolarització".

En les conclusions de l'estudi elaborat pel Síndic de Greuges de Catalunya sobre aquesta qüestió també es denuncia que, amb accions com aquesta, el Departament d'Ensenyament "no afavoreix l'accés a una educació de qualitat en condicions d'igualtat". I conclou que el Govern no ha donat la possibilitat de participar als sectors implicats, sobretot en referència al Consell Escolar de Catalunya.

El calendari de preinscripció

La preinscripció al segon cicle d'educació infantil, primària i secundària obligatòria per al curs 2011-2012 s'obrirà el dilluns 14 de febrer i es tancarà el dijous 24.