El reglament d'ús i accés a les biblioteques i sales de lectura del municipi de Torroella de Montgrí atorga al personal d'aquests equipaments la potestat per "inspeccionar visualment qualsevol bossa o motxilla" en què se sospiti que la persona que la porta hi pot haver ficat algun element amb la intenció de furtar-lo, és a dir, robar-lo. La sospita, però, ha de ser "ferma i fefaent", segons estableix el reglament, aprovat el passat 28 de novembre. De fet, aquest dret que es reserva als bibliotecaris no és únic d'aquest municipi, sinó que a Sant Feliu de Guíxols també existeix.

El cas és que, ara, l'Ajuntament ha incorporat a aquest reglament un règim d'infraccions i sancions, de manera que es pugui tenir una eina per poder actuar contra els usuaris que no respecten les normes que s'han de mantenir en biblioteques. Així, estableix sancions que poden significar des d'expulsions temporals fins a la prohibició d'accedir a l'equipament cultural.

La potestat per inspeccionar les bosses dels usuaris també s'ha incorporat en l'apartat de les infraccions molt greus, dins la qual hi ha la d'apropiar-se de béns de la biblioteca, entrar a zones tancades al públic i reincidir en infraccions greus. Amb les accions de furt, els enxampats seran expulsats entre un mínim de tres mesos i un màxim de dos anys. Unes expulsions per aquest o d'altres motius que es registraran en una base interna de dades.

Com a sancions greus, es contempla, entre d'altres, no complir els requeriments del personal de la biblioteca, la falta de respecte i insults als seus treballadors o malmetre béns mobles i immobles. Aquestes infraccions poden comportar la prohibició d'accedir a la biblioteca fins a tres mesos. Quant a les lleus, hi ha la de fumar, menjar o beure -a excepció d'aigua amb ampolles amb tancament-, manca d'higiene corporal que sigui molesta, contestar el telèfon mòbil dins de les instal·lacions.