Disset mil fotografies de l'Escala captades per Joan Lassús formen part del ric fons de l'arxiu històric municipal. Cinc mil de les fotos són en plaques de vidre, tres mil encara inèdites. L'Ajuntament va permetre divendres descobrir-ne una cinquantena més, una part de les cent plaques de vidre que s'han positivat aquest any per anar redescobrint l'obra del fotògraf que va viure de 1901 a 1996. Des de divendres es poden veure en una exposició al Museu de l'Anxova i la Sal. Personatges, racons de la població o festes en són els protagonistes.

Des de fa anys l'arxiu municipal vetlla perquè el valuós fons d'imatges, al qual es suma el de Josep Esquirol, Vernon Richards, i un de recent de Miquel Bataller, es mantingui i per donar a conèixer el que els ulls de diversos fotògrafs van poder immortalitzar. Al protagonista de l'exposició, Joan Lassús, la directora del Museu de l'Anxova i la Sal, Lurdes Boix, el qualifica del "gran documentalista de l'Escala del segle XX". Aprengué de la mà d'un altre gran fotògraf, Josep Esquirol (Barcelona 1874-l'Escala 1931). Lassús és autor d'emblemàtiques imatges com una foto de l'arc del Portitxol d'Empúries, portada de la revista Destino, per il·lustrar un article de Josep Pla. Personatges de l'Escala com l'escriptora Caterina Albert i Paradís (Víctor Català), o el músic Josep Vicens i Juli (l'avi Xaxu), van passar per l'objectiu de Lassús. Gràcies a la seva hereva, Magda Fortuny, el fons de 17.000 fotografies entre negatiu de vidres, d'acetat, positius originals, diapositives, revistes de fotografia, entre altres, estan guardats al fons.

Amb la nova exposició de la mostra del Museu de l'Anxova i la Sal es poden conèixer de prop escenes quotidianes dels anys 40, 60. L'antic port, oficis, personatges escalencs o escenes de carnaval, amb una variada mostra de les disfresses que es podien veure en aquella època permet renéixer l'Escala del segle passat. També s'hi pot veure material antic vinculat a la fotografia. L'Ajuntament prepara una altra exposició amb fotografies que hagin fet els veïns a diferents racons de la població.