L'exconsellera de Salut i diputada socialista al Parlament Marina Geli reclamarà al Govern un acord per impulsar la construcció del nou hospital Trueta, un projecte que ara per ara està aturat després que l'actual titular de Salut, Boi Ruiz, anunciés fa una setmana la seva paral·lització per motius econòmics. Segons va anunciar Geli ahir, el PSC té la intenció de demanar un gran pacte que agrupi el Govern de CiU, els altres grups parlamentaris, els ajuntaments de Girona i Sarrià, i els representants dels professionals i els usuaris.

Aquest acord hauria de concretar la viabilitat del projecte a curt termini, i això significa abans del 2013, data que el conseller Ruiz va fixar com a punt de partida per tornar a reactivar els projectes en cas que clima econòmic acompanyi. Tal com va destacar Geli, «el projecte del nou Trueta va més enllà de si tenim unes instal·lacions més o menys velles, ens estem jugant el futur, i esperar el 2013 ens pot fer perdre el tren».

El 3% per inversions

Per recuperar el projecte el grup socialista demanarà al Govern de Mas que presenti un pla d'inversions en matèria de salut pels anys 2011 a 2020, en què es garanteixin les construccions de les obres aturades. En aquest sentit, el PSC proposarà pactar que el 3% del pressupost de la sanitat vagi destinat a la inversió, com s'havia fet fins ara.

«Garantir un 3% anual d'inversió en el pressupost del sistema sanitari públic de Catalunya (que suposa uns 300 milions d'euros davant els 10.000 milions del pressupost actual) durant 15 anys permetrà fer les reformes o noves infraestructures sanitàries que calen, però això s'ha de decidir aviat i no al 2013», va recalcar la diputada.

Geli va afirmar que el projecte està massa avançat com per aturar-lo i va recordar la importància que té per les necessitats de la població que viu a les comarques gironines. En aquest sentit, va desgranar que el pressupost de la regió sanitària de Girona va ser de 800 milions d'euros (fet que suposa uns 1.100 euros per persona) i és la més baixa de Catalunya malgrat tenir el nombre més elevat d'hospitals comarcals. Això converteix la regió en la més eficient i qualitativa de Catalunya, ja que resol el 96% dels problemes de salut que es generen a la demarcació.

«En aquest context és evident que el Trueta és un hospital però alhora també és un centre docent i de recerca, probablement una de les empreses de coneixement i serveis més importants de tota la demarcació de Girona», va manifestar l'exconsellera, i va subratllar la importància que pot tenir el nou centre com a Campus de Salut que situi Girona al centre de l'Euroregió, «en un baluard de cooperació amb el sud de França,amb assistència, recerca i docència i amb el nou hospital transfronterer de la Cerdanya que serà una realitat l'any 2012». Geli va assegurar també que perquè això sigui possible, la despesa en el nou hospital Trueta és la millor inversió per al futur.