El reivindicat projecte del túnel de Toses, entre Ribes de Freser i la Molina, està aturat des de fa més d'un any, després que el Ministeri de Medi Ambient, Rural i Marí hagués localitzat un nou lloc d'interès comunitari (L.I.C) a la vall del riu Rigard. Aquesta protecció, inclosa dins de la Xarxa Natura 2000, es va establir després que s'hagués fet la declaració d'impacte ambiental de l'estudi informatiu,quan ja s'havia començat a redactar el projecte de construcció. Per aquest motiu, l'Estat va decidir aturar la redacció del projecte, a l'espera de trobar un altre traçat. Un any després, però, la situació segueix exactament igual, i en una resposta parlamentària al diputat gironí de CiU Jordi Xuclà el Ministeri assegura que «ha de realitzar consultes per a resoldre si la redacció pot seguir amb el seu curs». Per aquest motiu, assenyala que resulta «prematur» anticipar un calendari d'obres. Xuclà, però, considera «sospitós» que aquest nou impediment hagi aparegut en plena crisi. «Sona a fantàstic pretext per eternitzar l'obra», assenyala.

L'estudi informatiu del projecte del Túnel de Toses es va dur a terme l'any 2006, i la seva redacció es va adjudicar l'any 2008, dins del projecte de construcció de la nova N-152 entre Barcelona i Puigcerdà. Es tracta d'una obra molt reivindicada, ja que permetria connectar la Cerdanya i el Ripollès sense haver de passar per la Collada de Toses. A principis de 2010, però, va transcendir que la redacció del projecte estava aturada perquè s'havia detectat que la infraestructura afectaria part del curs del riu Rigard, catalogat dins de la Xarxa Natura 2000. Medi Ambient va explicar llavors que s'estava buscant un nou traçat que no tingués incidència sobre el medi natural, però, un any després, l'Estat encara no sap si es podrà seguir amb la redacció del projecte.

El diputat convergent Jordi Xuclà, però, no veu gens clar que la redacció del projecte s'acabi tornant a reprendre. «Convida a la desconfiança que aquest escull s'hagi produït en plena crisi», indica, i afegeix que «sona a fantàstic pretext per eternitzar aquesta obra». El diputat recorda que ja es porten molts anys d'estudis i reunions, i malgrat veure necessari el respecte al medi ambient, creu que en aquest cas «sona a pretext».