L'Ajuntament de Banyoles ha aturat el procés per canviar el model de gestió del subministrament de l'aigua potable pel risc de no enllestir els tràmits administratius abans de les eleccions municipals. Per aquest motiu, l'equip de govern ha decidit no resoldre ara les 38 al·legacions presentades al projecte i deixar-ne la resolució per al govern municipal que resulti dels comicis del 22 de maig.

L'alcalde, Miquel Noguer (CiU), i el primer tinent d'alcalde, Jordi Bosch (Plataforma Progressista-PSC), van remarcar que l'aturada de l'expedient no implica que s'arxivi, ni que hagin deixat de defensar el nou model. En el ple de novembre, l'equip de govern va aprovar en solitari i de manera inicial la creació d'una empresa mixta entre l'actual concessionària del servei, Aigües de Banyoles -amb una participació del 80%-, i l'Ajuntament -amb el 20% restant. Ahir, els dos socis de govern van reiterar els beneficis del model que proposen.

Miquel Noguer va explicar que, tot i haver elaborat els informes tècnics i jurídics pertinents, l'Ajuntament de Banyoles no resoldrà ni respondrà ara les al·legacions presentades per 38 entitats i particulars -tal com ja ha informat als partits de l'oposició, ERC i ICV. Per tant, l'equip de govern no portarà aquest assumpte al ple municipal convocat per al 28 de febrer. L'alcalde va argumentar que, en cas d'aprovar el projecte en aquest ple, la possible presentació de recursos de reposició i la seva resolució, així com les pertinents publicacions al butlletí i al diari oficials de la Generalitat allargarien els tràmits més enllà del maig. Per aquest motiu, el govern local ha resol deixar l'assumpte per a després de les eleccions; apuntant que hi haurà 6 mesos per desencallar el projecte abans no comenci l'any fiscal de 2012.

D'altra banda, l'Ajuntament sí ha incorporat a l'expedient l'autorització de l'operació donada per la Direcció general de Política financera i l'informe favorable de la Direcció general d'Administració local de la Generalitat, que van rebre al gener.

Sorpresa pel rebuig

Tot i no valorar les al·legacions -sense que això vulgui dir que les accepten o les rebutgen-, Miquel Noguer va voler deixar clar que "no canviem de parer, continuem defensant que és una bona operació per a la ciutat".

L'alcalde també va incidir en la informació pública donada sobre la iniciativa i va assegurar que "es va crear una plataforma del no sense haver escoltat el sí" -en referència a la Plataforma cívica en defensa de l'aigua de l'Estany de Banyoles-, tot remarcant que es van rebre 38 al·legacions d'una població de 19.500 habitants.

El primer tinent d'alcalde, Jordi Bosch, va reconèixer la seva sorpresa pel rebuig al projecte perquè en el ple on es va aprovar de manera inicial "va quedar molt clar que no tenia res a veure ni amb la captació ni amb el bé comunal de l'aigua"; en la seva opinió, "aquest tema es va manipular".