El conseller d'Interior, Felip Puig, i l'alcalde de Lloret de Mar, Xavier Crespo, van manifestar-se ahir elogis mutus, però van evitar trobar-se en públic. Un dia després que Crespo -que a principis d'any va ser proposat com a secretari de Seguretat i ha vist passar per davant seu pràcticament tot l'organigrama de la direcció política de la policia catalana- anunciés que renunciava a ser nomenat alguna cosa algun dia, Puig va assegurar ahir que el rebuig de Crespo «em sap molt greu».

«L'he intentat convèncer fins a l'últim moment perquè crec que és la persona adient per ser secretari de Seguretat. Hi he tingut una forta complicitat personal, política i institucional i ell va mostrar una gran generositat ja que el càrrec trencava el seu projecte personal. Però les setmanes que ell va demanar per poder fer bé el relleu a l'alcaldia de Lloret han comportat que, en un procés de reflexió personal, hagi desestimat l'oferiment», va explicar el conseller. Així les coses, Interior dóna per tancat el cas Crespo, que a l'entendre del conseller no va arribar a existir mai.

Puig va assistir ahir a l'acte de cloenda del Congrés nacional de l'Associació de Caps i Comanaments de Policies Locals de Catalunya (ACCPOLC), que precisament va tenir lloc a Lloret de Mar. Crespo havia inaugurat la jornada, i els dos polítics no es van trobar. De bon matí, però, Crespo ja estava donant de nou la seva versió sobre el que el president Artur Mas va titllar, ja fa dies, de «nomenament frustat», i va mostrar-se com el responsable de què així hagi estat. «Era el millor», va dir, atribuint la seva postura a «motius personals i familiars».

Crespo, però, va voler deixar oberta la porta a una «col·laboració» amb el conseller Puig en un futur, amb qui té «bona sintonia». Malgrat això, fonts properes al polític indiquen que tot plegat ha suposat una decepció per a un alcalde que aspirava a deixar de ser-ho -per passar a ser alguna cosa més, òbviament- després de defensar, durant gairebé vuit anys i amb el suport d'una aplastant majoria absoluta, l'alcaldia convergent més mediàtica de les comarques gironines.

Càrrec vacant

Mentre que el portaveu del Govern, Frederic Homs, negava ahir per activa i per passiva que l'episodi protagonitzat per Crespo i Puig signifiqui un sotrac a la legitimitat del conseller d'Interior a l'hora de proposar nous nomenaments, Puig assegurava ahir que «espero tenir resolt l'equip molt aviat» i assegurava tenir «idees» sobre el substitut de Joan Delort, actual secretari de Seguretat, que va declinar mantenir-se al capdavant de la policia catalana tot just després de les eleccions. «Si encara hi és és perquè jo li he demanat», va dir Puig, que va declinar fer públics noms del possibles candidats al càrrec.

Una de les teories que s'han proposat per explicar l'endarreriment del relleu de Delort han estat les suposades pressions exercides per la cúpula dels Mossos d'Esquadra perquè el càrrec sigui ocupat per un tècnic i no pas per un polític. Puig va negar-ho assegurant que «cap dels setze comissaris del cos ha fet arribar cap suggerència en aquest sentit».