La decisió de Ryanair -avançada ahir per Diari de GironaDiari de Girona- de no esperar fins a començament de maig per suprimir la major part dels vols que ha decidit anul·lar, provoca ja els primers perjudicis als hotelers gironins, alguns dels quals s'enfronten a pèrdues d'entre 3.000 i 16.000 euros, depenent del tipus d'establiment. Ja que les vacances de Setmana Santa es celebren aquest any a meitat d'abril, la diferència entre suprimir els vols a partir del maig -com havia anunciat l'aerolínia en prinicipi- o fer-ho a finals de març és gegantina. I fatídica. A més dels gironins que de manera individual s'han vist ja perjudicats -Ryanair ha començat a enviar e-mails comunicant-los que no podran volar en la data prevista-, hi ha els empresaris gironins d'hostaleria, que es troben amb el fenòmen invers: clients europeus que ja havien fet reserva per Setmana Santa l'estan cancel·lant perquè no tindran vol a Girona.

Segons va comunicar ahir la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona, alguns hotelers han registrat ja cancel·lacions de turistes europeus que tenien reserva però que han vist que Ryanair els cancel·lava els vols. De les 18 rutes afectades, vuit està previst que deixin d'operar a finals de març, dos ja no estan operatives, i tres més encara no havien començat a volar, ja que ho havien de fer a partir del març. Només cinc dels vols que té previst anul·lar es suprimiran al maig, com estava previst.

Turistes provinents d'Alemanya, Holanda, el Regne Unit, Itàlia i França han començat a cancel·lar les reserves pel que fa la Setmana Santa i també per a la temporada d'estiu. Els hotelers demanen al Govern que eviti la fugida de Ryanar.

Les xifres recollides per la federació indiquen que les pèrdues són de tres a quatre habitacions diàries, i fins i tot alguns hotelers parlen de pèrdues de valor entre 3.000 i 16.000 euros, depenent de les característiques de cada establiment. La major part d'aquestes cancel·lacions les pateixen els hotels de la Costa Brava Centre, l'Alt Empordà i la Selva Marítima, justament en el moment de començar la temporada forta de treball.

Reclamen «acord immediat»

Per això, des de la Federació d'Hostaleria es reclama al Govern que arribi a un «acord immediat» amb la companyia de baix cost per evitar que anul·li vols des de l'aeroport de Girona. «Els hotelers estan molt preocupats per la situació ja que estem en moments de crisi econòmica i abans de la temporada turística», recull el comunicat de la federació.

Els hotelers no comprenen que d'una banda la Generalitat «consideri el turisme un dels sectors que han de contribuir a sortir de la crisi» i de l'altra permeti la marxa de la companyia Ryanair.

ELS POLÍTICS

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, va criticar durament Ryanair per la seva forma de negociar amb l'actual Govern la reducció de vols a Girona, encara que va voler expressar la seva confiança en el fet que l'aerolínia «reconsiderarà» la seva actitud. El conseller es va referir ahir a la disminució de vols de Ryanair en la resposta a una pregunta de la sessió de control del Govern al Parlament, i va explicar que quan el seu departament va convocar a la companyia per «parlar» sobre el memoràndum d'intencions per renovar l'acord d'explotació que havia subscrit l'anterior Govern es va trobar amb la negativa de l'empresa.

«Volíem parlar amb Ryanair sobre el nou contracte, perquè en el memoràndum es reconsiderava l'actual i la resposta va ser que ells mantenien el preacord que contempla el memoràndum tal com va ser establert amb l'anterior govern de la Generalitat, i que no volien asseure's a parlar». El diputat del PPC Josep Llobet va advertir a Recoder que «alguna responsabilitat ha de tenir en això, perquè l'anunci de la reducció de vols es produeix en el moment en què vostès comuniquen que no pensen signar el preacord assolit per l'anterior Govern».

«No defugi responsabilitats», va recriminar Llobet a Recoder, perquè, va destacar el diputat popular, «com a mínim a vostès se'ls pot considerar imprudents», i «més amb la crisi que pateix el sector turístic, i no cal oblidar que sense vols no hi ha paquets turístics». Segons Llobet, «potser podrà arribar-se a un acord en el fons de l'assumpte però no en les formes, i això comporta un perill de retallada important». En la seva rèplica, Recoder va recalcar que cap govern admetria «les formes» amb què va contestar Ryanair el seu departament.

ELS EMPRESARIS

El president de la Federació d'Organitzacions Empresarials de Girona, Jordi Comas, va recordar ahir que en tot cas l'aerolínia Ryanair té contrets compromisos amb l'aeroport de Girona fins a finals d'aquest any, i que deixar d'operar els vols abans d'aquesta data significaria un incompliment de contracte. Deixant clar, en una entrevista a Ràdio Girona, que l'aerolínia té dret a operar des d'on vulgui, va instar però a vetllar perquè aquesta acompleixi els pactes contrets. Fins i tot va apuntar que algunes de les rutes que Ryanair assegura deficitàries podrien esdevenir rendibles si es posessin més freqüències de vol. Entre aquestes rutes per explotar, Comas va esmentar-hi la de Girona a Madrid.

Un cop dit això, Comas va sintonitzar amb les queixes del Govern, que han lamentat abastament l'actitud poc negociadora de l'aerolínia irlandesa. Després de deixar clar que l'aeroport de Girona precisa dels vols irlandesos, va cridar a reconsiderar les postures per part d'ambdues parts. «No els podem deixar marxar de qualsevol manera, hem de fer els màxims esforços però ells també els han de fer, per poder tornar-se a asseure a la taula. No poden venir amb aquesta arrogància que recorda els temps dels anys 30, on les pel·lícules americanes mostraven la màfia siciliana organitzant-se contra els irlandesos», va considerar Comas.

El secretari general de la FOEC, Daniel Hugas, ja es va mostrar desconcertat el dia en què l'aerolínia va anunciar les retallades. La pèrdua farà molt mal al sector turístic, va considerar Hugas, que a més va dubtar que a Ryanair li sortís rendible fer un pas enrere ja que moltes de les rutes que desapareixeran són, a l'entendre de la FOEC, perfectament rendibles.