Dimarts a la nit, un lector va enviar el següent comentari a l'edició digital de diari de Girona: "Senyor Mas. Fa cinc minuts que he rebut la cancel·lació del meu vol Girona-Lanzarote que havia comprat amb Ryanair per Setmana Santa, per quatre persones al preu total de 261 euros. I si ara hi vull anar amb Spanair des de Barcelona em costa 2.540 euros pels quatre membres de la meva família. Gràcies per deixar-me sense vacances. No tots som d'alt estanding i podem pagar aquestes barbaritats per quatre dies de vacances". El nostre comunicant havia passat de pagar 65 euros per persona a, si volia viatjar, haver-ne de pagar 635. Pràcticament 10 vegades més.

A l'amable lector (una llei del periodisme converteix tots els lectors en amables) no li falta raó. Per més que se li digui que Spanair és una companyia de capital català i de passada que si viatja farà país, la diferència és abismal, com va comprovar aquest periodista.

Un bitllet de Ryanair Girona-Lanzarote pel dia 21 de març, amb tornada el dia 23 -els dos darrers vols que volarà la companyia de baix cost irlandesa entre aquestes dues destinacions- es podia adquirir ahir per 42,94 euros, amb totes les taxes incloses. Un preu prou acceptable per gaudir d'unes hores de sol i, si hi ha temps i ganes, visitar la casa de José Saramago. Al nostre frustrat viatger li sortia només una mica més car, res exhorbitant si es té en compte que per Setmana Santa els bitllets d'avió estan en temporada alta.

Si en vista de la impossibilitat de viatjar des de Girona per Setmana Santa ho vol fer des de l'aeroport de Barcelona, el viatge li sortirà per 400 euros -l'opció més econòmica: entre el 21 i el 24 d'abril- o per 709, si per mala fortuna ha de fer els viatges d'anada i tornada els dies 22 i 25. Entre mig, unes quantes possibilitats properes als 500 i 600 euros per persona. A totes aquestes opcions s'hi hauria d'afegir el cost del transport fins a l'aeroport barceloní.

El problema amb què es troba el comunicant d'aquest diari és el mateix amb què s'han trobat tota la gent -gironina o no- que pensava viatjar per Setmana Santa des de Girona a destinacions com Lanzarote, Tenerife i Sevilla, ben tradicionals en aquestes dates, sigui pel bon temps sigui per les seves tradicionals processons. O els que per fugir de la rutina havien reservat bitllet per Perusa, Hamburg, Gadansk, Poitiers, Dusseldorf, i tota la resta de destinacions -fins a 13- que deixen d'estar operatives a finals del març. O no hi van, o es gasten una pasta.